Durerea difuză în abdomen și spate poate fi simptomul unei afecțiuni severe, potențial fatale

Data actualizării: Data publicării:
Durerea_difuză_ abdomen_spate_ _simptomul_ _afecțiuni severe _potențial_fatale_sanador Articol sustinut de SANADOR

Durerea abdominală difuză, care se extinde spre spate, poate fi simptomul unui anevrism aortic abdominal, care este o dilatare a aortei, cea mai mare arteră din corp. În stadiile avansate, anevrismul se poate rupe sau poate determina o disecție de aortă (fisură în peretele vasului de sânge), complicații care provoacă o hemoragie gravă și reprezintă urgențe medicale majore, pentru că pot duce la deces.

În unele cazuri, anevrismul nu are manifestări clinice și este diagnosticat întâmplător. Dacă totuși apar simptome, adică durere abdominală fără cauze clare, este indicat un consult medical și efectuarea unor investigații imagistice speciale. Deși ecografia abdominală este cea mai folosită metodă pentru stabilirea diagnosticului de anevrism, medicul poare recomanda și investigații mai avansate, cum sunt tomografia computerizată sau examenul RMN. Acestea ajută nu doar la identificarea precisă a anevrismului, ci și la reconstrucția lui tridimensională, la măsurarea dimensiunii și formei acestuia, aspecte esențiale în vederea stabilirii tratamentului potrivit.

În prezent, anevrismul de aortă poate fi tratat și minim invaziv, fără să fie necesară o intervenție chirurgicală deschisă. Procedura EVAR (repararea endovasculară a anevrismului de aortă) este o metodă intervențională, care presupune montarea unei endoproteze (un stent graft) în zona anevrismului, prin abord transfemural, adică printr-o mică incizie în artera femurală, prin care medicul introduce un cateter.

Endoproteza este realizată personalizat pentru fiecare pacient în parte, după măsurători precise obținute în urma investigațiilor imagistice. Montarea unui stent graft este recomandată numai pentru pacienții care au o dilatare de aortă abdominală care depășește 4.5-5 cm. În urma fixării endoprotezei în segmentul de aortă afectat, sub arterele renale, anevrismul se va închide, pentru că sângele nu mai poate pătrunde în sacul anevrismal, dispărând astfel riscul de disecție sau de rupere.

Spre deosebire de intervenția chirurgicală clasică, deschisă, efectuată prin incizii ample, repararea endovasculară a anevrismului este o procedură de cardiologie intervențională care oferă numeroase avantaje pentru pacient: recuperare rapidă, risc redus de complicații, incizie de mici dimensiuni. Intervenția este însă foarte complexă, de aceea este necesară o colaborare foarte bună între medicul anestezist, chirurgul cardiovascular, cardiologul intervenționist și echipa specializată în imagistică medicală.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul anevrismului de aortă abdominală se poate realiza inclusiv prin procedura EVAR, în Laboratorul de Cateterism Cardiac, dotat cu angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. SANADOR este unul dintre puținele spitale private din România în care se poate realiza repararea endovasculară a anevrismului de aortă, în cele mai bune condiții de siguranță și confort pentru pacient.

De asemenea, Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cu afecțiuni cardiovasculare o gamă variată de intervenții minim invazive, prin abord endovascular, cu recuperare rapidă și creșterea calității vieții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri