Fenomen periculos printre fetele de 12 ani: Un studiu recent arată că multe dintre ele se machiază aproape în fiecare zi

Data publicării:
fetita care se machiaza
Un studiu recent arată că multe fete de gimnaziu se machiază aproape în fiecare zi ceea ce duce, în timp, la o stimă de sine scăzută. FOTO: Profimedia Images

Fenomen periculos printre fetele sub 12 ani din România și din întreaga lume. Un studiu recent arată că multe fete de gimnaziu se machiază aproape în fiecare zi ceea ce duce, în timp, la o stimă de sine scăzută. Psihologii spun că aceste fete vor crește cu probleme de comportament și vor fi permanent în competiție cu propria persoană.

Părinții din toată lumea se luptă cu un fenomen care ia amploare printre copilele sub 12 ani. 

Ana Maria este din București. Se machiază zilnic înainte de a pleca la muncă. Acest obicei l-a preluat și Ilinca, fetița ei de 12 ani, care se dă cu rimel, luciu de buze și fard. Spune că nu poate să o convingă să renunțe la acest obicei.

Ana Maria - părinte: „Am început lupta asta ca să zic așa: „Pot să mă machiez? Nu, nu poți. Dar măcar cu rimel? Nu, nu poți să te machiezi nici măcar cu rimel”. Mi-a trimis la un moment dat o filmare, un filmuleț cu o adolescentă care le explică copiilor exact cum să procedeze, să-și convingă părinții să le permită să folosească machiajul.”

Psihologii vorbesc despre un pericol real pentru dezvoltarea emoțională a fetițelor. Pentru că se machiază atât de devreme vor avea probleme în viitor cu încrederea în ele.

Radu Leca - psiholog: „Nu, nu, nu vreau să mă uit la asta, intru în depresie, nu vreau.” Asta va fi opinia lor, nu se vor putea privi în oglindă. Vor căuta mulți medici care să îi ajute să fie exact așa cum visează.”

Specialiștii spun că produsele de make-up pot fi dăunătoare pentru ten și ochi.

Roxana Cozubaș - oftalmolog: „Se poate întâmpla ca pacienții să vină cu șalazioane sau cu orjelete, adică acele clasice ulcioare, dar vorbim și despre lucruri cronice, respectiv blefarita sau inflamația pleoapelor.”

Manuela Ravescu - dermatolog: „Dermatită a feței sau a buzelor, alergii, iritații. Pot apărea în timp efecte cancerigene, întreruperea lanțului endocrinologic, care în timp va avea efect și asupra funcției reproducătoare și poate afecta și dezvoltarea neurologică a copilului.”

Cele mai recente date arată că peste 80 la sută dintre fetițele sub 12 ani, folosesc zilnic produse de make-up.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri