Investigații imagistice de ultimă generație pentru pacienții oncologici

Data actualizării: Data publicării:
PET-CT Articol sustinut de SANADOR

Diagnosticul corect și cât mai precoce este esențial pentru a asigura succesul tratamentului și cele mai bune șanse de supraviețuire la pacienții oncologici. Pe lângă investigațiile imagistice cunoscute (tomografia computerizată – CT, imagistica prin rezonanță magnetică – RMN), pacienții cu cancer sau la care este suspectată această patologie pot beneficia de diagnosticul precis realizat prin două tehnici avansate de medicină nucleară: SPECT-CT și PET-CT.

SPECT-CT (single photon emission tomography – tomografia computerizată prin emisia de foton unic) este o metodă de medicină nucleară de investigație hibridă non-invazivă, nedureroasă, care asociază un tip de tomografie de emisie fotonică (SPECT), ce pune în evidență modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe și sisteme, cu imaginea structurală obținută prin tomografie computerizată (CT), rezultând o localizare precisă a modificărilor metabolice.

PET-CT este, de asemenea, o investigație non-invazivă din cadrul medicinei nucleare, cu un rol important în diagnosticul oncologic. PET-CT utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT) și furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

Ambele investigații se bazează pe un principiu similar: legarea substanțelor radiofarmaceutice (cu radioizotopi), în cazul SPECT-CT, respectiv a radiotrasorului, în cazul PET-CT, de celulele neoplazice, care au un metabolism mult mai ridicat decât al celulelor sănătoase.

Valoarea celor două investigații se regăsește în detalii – informații clare, cu un potențial crescut pentru un diagnostic timpuriu și o strategie corectă de tratament curativ.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat din România specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului, oferă pacienților acces la servicii integrate: oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, medicină nucleară, consiliere psihologică. Cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament sunt stabilite de comisia multidisciplinară (Tumor Board), personalizat pentru fiecare pacient.

Totodată, Centrul Oncologic SANADOR oferă pacienților acces la tehnologiile cele mai noi de radioterapie și de medicină nucleară. Pacienții beneficiază de examinări scintigrafice și SPECT-CT de înaltă calitate, efectuate de o echipă medicală cu experiență, cu echipamentul ultra-performant Siemens Symbia Intevo Bold, care asigură acuratețea investigației cu o iradiere minimă. Pentru PET-CT, la SANADOR dispunem de cele mai avansate tehnologii de imagistică metabolică și funcțională – echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri