Sari la conținut

Medicamentele se ieftinesc din nou

Se ieftinesc iar medicamentele, dar de această dată selectiv, pentru a evita repetarea crizei din farmacii. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a optat pentru scăderea în tranşe, în trei ani, a preţului medicamentelor al căror patent de originalitate expiră.

Astfel, se elimină riscul repetării retragerii de pe piaţă a producătorilor şi pacienţii vor avea tratamentul asigurat.

Prețul medicamentelor care au ieșit de sub patent va scădea cu 35%. Tranşele de ieftinire sunt de câte 10% în primii doi ani, şi devin 15% în al treilea. Astfel, pe piaţă au timp să intre medicamente similare cu preţ mai mic.

Ieftinim majoritatea medicamentelor. O facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Azi trebuie să ne decidem dacă vrem medicamente în farmacii sau spitale sau dacă vrem doar pe hârtie. Politica de prețuri a făcut ca unele medicamente să fie atât de ieftine că producătorii nu le mai aduc în România şi medicamentele dispar. Ca să protejăm pacienţii români ieftinim în trepte a medicamentelor care au ieșit de sub patent, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

A doua măsură anunțată, miercuri, de Ministerul Sănătății se referă la cele 56 de medicamente esențiale, care se află pe lista Organizației Mondiale a Sănătății, care sunt compensate. Acestea se vor scumpi cu 20%. Întrucât medicamentele sunt compensate, pacienții nu vor simți această scumpire. 

A treia măsură se referă la evitarea exportului paralel. Ministerul Sănătății a început deja demersurile și obligă farmaciile și distribuitorii să spună ce medicamente au în stoc tocmai pentru a evita un export paralel. De asemenea, în acest fel Ministerul Sănătății este informat, în timp real, dacă anumite medicamentele lipsesc din țară. 

Cea de-a patra măsură propusă de Minister este crearea unui site, medicamentelipsă.ro, în care fiecare persoană poate vedea ce medicamente lipsesc din România.