Medicul care a publicat lista celor 43 de doctori morţi în gardă: Se poate ajunge la 600 de prezentări în 24 de ore

Data publicării:
NHS Healthcare Organisation Looks To The Future
Într-un interviu acordat gds.ro., dr. Livia David vorbeşte despre ce înseamnă viaţa unui medic, despre gărzi, suprasolicitare. FOTO: Getty Images

43 de medici români au decedat în timpul gărzii, în ultimii ani. Este semnalul de alarmă tras de dr. Livia Davidescu, medic în cadrul Secţiei de Oftalmologie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

medic lista
Într-un interviu acordat gds.ro., dr. Livia David vorbeşte despre ce înseamnă viaţa unui medic, despre gărzi, suprasolicitare.

Pe listă sunt şi medici din Oltenia. Cel mai recent caz a apărut la Spitalul Clinic Judeţean Arad, unde medicul cardiolog Cosana Claiciu s-a stins subit din viaţă în timpul serviciului, la doar 44 de ani.

De multe ori, medicii sunt suprasolicitaţi, lucrează încontinuu, uneori şi mai mult de 30 de ore. Într-un interviu acordat gds.ro., dr. Livia David vorbeşte despre ce înseamnă viaţa unui medic, despre gărzi, suprasolicitare.

„În UPU, de pildă, în anumite zile se poate ajunge la 600 de prezentări în 24 de ore, asta înseamnă o prezentare la şase minute pentru fiecare medic. Judecaţi, vă rog, ritmul de lucru, gândindu-vă că în şase minute trebuie să depistezi problema şi să iei cea mai bună conduită. E infernal!”, a explicat Livia David.

„Nu uitaţi că media de vârstă la cei peste 40 de medici decedaţi subit a fost de 51 de ani. Speranţa de viaţă în România este de 75 de ani, deci medicii dispăruţi au murit cu 25 de ani mai devreme. Clar că nu e ceva în regulă, clar că stresul e factorul primordial. Şi ştiţi de ce? Întrucât cei mai mulţi dintre ei nu aveau nicio boală preexistentă. Erau perfect sănătoşi, dar au murit subit la vârste tinere şi foarte tinere. Ne dă mult de gândit.”, a atras atenţia medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri