Carieră sau copii? Soluția optimă pentru o femeie de 40 de ani

Data actualizării: Data publicării:
oameni

Anul trecut a fost înregistrat un minim istoric al natalității: s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 50 de ani. Cuplurile amână momentul, pentru că își doresc mai întâi stabilitate financiară și profesională, dar timpul nu iartă. Organismul îmbătrânește și astfel apar probleme de fertilitate.

În România, unul din cinci cupluri nu reușește să aducă pe lume un copil, arată studiile, iar vârsta înaintată a femeii este unul dintre principalele motive.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: Pur și simplu au pus cariera sau alte lucruri în primul rând, nu s-au gândit la copil, s-au uitat să crească din punct de vedere profesional, am auzit și să îmi trăiesc viața, de parcă dacă avem un copil nu mai trăim și la un moment dat ne gândim: am uitat ceva, adică să fac un copil și gândul vine la 36-37-38 de ani.

Cariera, mai presus de naștere

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie: Trebuie să își redefinească opțiunile în viață, trebuie să înțeleagă cum se învârt limbile ceasului și dacă totuși nu are partener, penru că se întâmplă, femeile își conservă ovocitele. Sigur că șansele sunt mai mici decât pe concepția naturală, dar conservarea mai multor ovocite ne asigură că la un moment dat, când va fi partenerul, chiar dacă ea va avea 40 de ani, va avea șanse să aibă copilul propriu și personal.

Ceasul biologic nu așteaptă

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: Problemele, marea majoritate, cu tehnologia care există astăzi, le putem rezolva, dar să dăm timpul înapoi, este o frază pe care o folosesc foarte des: să facem lifting la ovare nu se poate! Poate o femeie la 45 de ani să facă anumite lucruri să arate ca la 30 de ani, dar ovarele arată ca la 45 de ani!

Teste care arată șansele de a rămâne însărcinată

Medicii recomandă ca până la vârsta de 30 de ani, o femeie să aibă măcar un copil. În caz contrar, ar fi bine să urmărească rezerva ovariană. Este indicată o ecografie transvaginală o dată pe an și câteva analize.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog cu competenţă în infertilitate: După 30 de ani să facă un AMH și un profil hormonal, măcar să știe pe unde se află, ar fi indicat. Cel puțin așa propun eu la pacientele mele, nu există un protocol anume, dar așa propun eu, probabil pentru că văd prea multe cazuri de infertilitate.

Rezerva ovariană începe să scadă după 30 de ani

Rezerva ovariană începe să scadă după vârsta de 30 de ani, după 35 declinul este și mai mare, iar după 40, foarte brusc. Cantitatea nu este, însă, singura problemă.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică-ginecologie: Pe măsură ce înaintăm în vârstă foliculii ovarieni nu mai sunt de aceeași calitate, ovocitele pe care le produc nu mai sunt de aceeași calitate, de aceea apar și multe anomalii cromozomiale la copii concepuți de mame la o vârstă înaintată și oricum fertilitatea e diminuată.

România: cei mai puțini copii din ultimii 50 de ani

Anul trecut în România s-au născut cei mai puţini copii din ultima jumătate de secol. Cuplurile abia mai fac un copil, nici vorbă de 2, 3 sau mai mulți, cum era pe vremuri. În timp ce la noi statul nu face nimic pentru a încuraja cresterea natalității,

Ungaria: măsuri populiste pentru creșterea natalității

Premierul Ungariei a anunțat că familiile cu cel puțin doi copii vor avea beneficii fiscale, iar femeile sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat în valoare de aproximativ 36.000 de dolari. Mai mult decât atât, o treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil, iar dacă îl va avea și pe al treilea, femeia va scăpa de tot împrumutul. Populistă mișcare, dar cu efecte benefice pentru întinerirea țării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri