Nereguli găsite într-o tabără după un control DSP declanșat în urma depistării a 13 cazuri de copii infectați cu SARS-CoV-2

Data publicării:
Copil care desenează.
13 copii și un supraveghetor au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 după ce au fost într-o tabară din județul Alba.

13 copii și un supraveghetor au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 după ce au fost într-o tabară din județul Alba. În urma anchetei, DSP a stabilit că ei au venit în tabără deja infectați. Situația a fost posibilă pentru că administratorii nu ar fi făcut triajul epidemiologic la sosirea copiilor. De asemenea, în urma controlului s-au descoperit mai multe nereguli - blocul alimentar și ustensile folosite la prepararea hranei neigienizate, pereți cu pânze de păianjen, vase murdare. Administratorii au fost amendați cu 10.000 de lei pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare în vigoare și pentru că nu au putut face dovada efectuării analizelor medicale periodice pentru personal.

Directorul DSP Alba a precizat că în perioada 2 - 19 august 2021 au fost depistate 14 cazuri pozitive COVID-19 care au legătură cu unitatea controlată, 13 la copii care au frecventat tabăra și un caz la un supraveghetor din cadrul taberei, acesta având domiciliul în alt județ, dar care, urmare a anchetei epidemiologice a fost alocat județului Alba, potrivit Mediafax.

Toate celelalte 13 cazuri au fost alocate altor județe din țară (Suceava, București, Argeș) întrucât în urma anchetelor epidemiologice a fost stabilit, conform declarațiilor persoanelor pozitive și a supraveghetorilor, că la intrarea în tabără cei 13 prezentau simptomatologie specifică sau erau contacți direcți ai celor care prezentau simptomatologie până la momentul intrării în tabără.

Au fost cazuri pozitive COVID, 13 având ca localitate de infectare în afara județului și unul în interiorul județului. Ca urmare a anchetelor epidemiologice a fost concluzionat din declarațiile părinților și ale supraveghetorilor acestor copii că ei prezentau simptome încă de la plecare, din județele de domiciliu, astfel încât locul de infectare a fost stabilit ca fiind județul de unde au venit în tabără”, a declarat Alexandru Sinea, directorul DSP Alba.

„Precizăm că cele 13 cazuri pozitive au fost testate după plecarea din tabără, în județele de domiciliu”, a mai spus Sinea.

Inspectorii DSP Alba au dispus organizatorilor taberei să facă triaj epidemiologic riguros, precum și ca participanții să se prezinte la intrarea în tabără un test negativ COVID-19.

Controlul DSP a scos în evidență mai multe nereguli

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a spus că după control a fost aplicată o sancțiune contravențională pentru neexecutarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a utilajelor, ustensilelor, suprafețelor de lucru, în condițiile stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare.

„Mai exact, blocul alimentar, spațiile de depozitare a materiilor prime și auxiliare folosite la prepararea hranei sunt neigienizate, paviment necurățat, mobilier întreținut necorespunzator, pereți cu frecvente pânze de păianjen, veselă și echipamente neigienizate, spații frigorifice neigienizate. În ceea ce privește condițiile de cazare s-a constatat neigienizarea corespunzătoare a camerelor și a grupurilor sanitare. De asemenea, nu s-a putut face dovada efectuării analizelor/examenelor medicale periodice pentru personal, lipsa produselor biocide necesare dezinfecției”, a spus directorul DSP Alba.

Inspectorii DSP Alba au stabilit un termen de remediere al deficiențelor data de 21 august, în caz contrar impunându-se suspendarea activității unității.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Oana Roman, criticată dur de angajatul unui hotel de lux de pe litoral: „Crezi că dacă ești „vedetă” ți se...
Pro FM
Cum s-a schimbat viața lui Charisse Verhaert după divorțul de Julio Iglesias Jr. Modelul și-a găsit dragostea...
Film Now
Tara Reid, greu de recunoscut la 25 de ani de la American Pie. Foarte slabă, dar cu zâmbetul pe buze, pozată...
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Momentul când o turistă este mușcată de calul Gărzii Regale Britanice. Femeia a leșinat în mijlocul mulțimii
Film Now
Halle Berry, imagini virale la 20 de ani de când a fost lansat „Catwoman”. A pozat topless, iar fanii au fost...
Military kamikaze drone Shahed in the sky against the background
MApN: Au fost găsite resturi de la o dronă rusească Gheran lângă Plauru. MAE condamnă „atacurile odioase” ale...