Primul transplant parţial de inimă din lume se dovedeşte a fi un succes la început de an

Data actualizării: Data publicării:
medici in operatie
Transplantul parţial de inimă a dat rezultatele pe care cercetătorii le aşteptau de mai bine de un an. Foto: Profimedia Images

Un nou-născut din Statele Unite este prima persoană din lume care a fost supusă vreodată unui transplant parţial de inimă, cu valvele aortică şi pulmonară. Operația, realizată în 2022, a dat rezultatele așteptate de cercetători de mai bine de un an - valve şi artere funcţionale care cresc odată cu pacientul pediatric, aşa cum a estimat echipa de specialiști care a realizat procedura la Clinica americană Duke.

Operația a fost efectuată în primăvara anului 2022, la un bebeluş care avea nevoie de înlocuirea unei valve cardiace.

Micuţul s-a născut cu o afecţiune cardiacă extrem de rară, având cele două artere principale ale inimii fuzionate (sudate împreună). Mai mult, valva inimii prezenta scurgeri masive, iar sângele ajungea în inimă.

În timpul unei intervenţii de opt ore, chirurgii de la Clinica universitară Duke, din Statele Unite, au fuzionat, pentru prima dată, arterele şi valvele vii de la inima unui donator la inima unui nou-născut, deschizând o nouă cale în chirurgia cardiacă.

Procedura a mai fost efectuată doar pe porci

Una dintre părţile complexe în efectuarea unei intervenţii chirurgicale cardiace la un copil este faptul că atât inima, cât şi copilul cresc.

"Când trebuie să înlocuim supapele sau arterele inimii la copii, este necesar ca arterele şi valvele să se dezvolte odată cu copilul", a precizat medicul Joseph Turek.

Standardul de îngrijire, respectiv folosirea unor valve artificiale nu ar fi permis creşterea odată cu copilul, necesitând înlocuiri frecvente, implicând proceduri chirurgicale care au o rată de mortalitate de 50%.

"Cred că aceasta este într-adevăr una dintre cele mai mari evoluţii în chirurgia cardiacă pediatrică, de foarte, foarte mult timp încoace", a mai declarat după transplant medicul Joseph Turek, cel care a condus operaţia.

Un studiu realizat de medicii de la Clinica americană Duke, publicat online pe 2 ianuarie, în revista Journal of the American Medical Association - JAMA - a constatat că noua modalitate folosită în timpul transplantului parţial de inimă a avut succes şi a dus la două valve şi artere funcţionale care cresc în acelaşi timp cu copilul ca şi cum ar fi vase de sânge naturale.

"Studiul este o dovadă că această tehnologie funcţionează, şi că poate fi folosită pentru a ajuta şi alţi copii", a mai explicat Joseph Turek, autorul principal al studiului şi şeful secţiei de chirurgie cardiacă pediatrică de la Duke.

O singură inimă ar putea salva două vieți

Spre deosebire de pacienţii care primesc o inimă complet nouă, pacienţii care necesită doar o cantitate mică de ţesut donator s-ar putea să nu fie nevoiţi să ia atât de multe medicamente imunosupresoare (anti-respingere), care i-ar putea expune riscului pentru alte boli, deoarece medicamentele suprimă sistemul imunitar.

Astfel, studiul a constatat că procedura necesită aproximativ un sfert din cantitatea de medicamente imunosupresoare faţă de un transplant complet de inimă, ceea ce ar putea salva pacienţii de efectele secundare dăunătoare care s-ar putea agrava de-a lungul anilor.

Medicul a spus că inovaţia deschide calea pentru transplanturile domino, în care o singură inimă ar putea fi capabilă să salveze două vieţi.

În timpul unui transplant de inimă domino, un pacient care are valve sănătoase, dar care are nevoie de un muşchi cardiac mai puternic, primeşte un transplant de inimă complet, iar valvele sale sănătoase sunt apoi donate unui alt pacient care are nevoie de un transplant parţial, creând un efect domino.

Astfel, s-ar putea dubla numărul de inimi care sunt folosite în beneficiul copiilor cu afecţiuni cardiace.

"Dintre toate inimile care sunt donate, aproximativ jumătate îndeplinesc criteriile pentru a fi folosite pentru un transplant complet, dar noi credem că există un număr egal de inimi care ar putea fi folosite pentru valve", a explicat chirurgul american.

Dacă ar fi introduse în lanţul de transplant inimile donate care nu sunt folosite şi s-ar adăugă valvele provenite din transplanturile de inimă domino, s-ar putea crea o schimbare substanţială, a precizat el.

Procedura de transplant parţial de inimă a fost efectuată de 13 ori în patru centre din întreaga lume, inclusiv de nouă ori la Clinica Duke, dintre care mai multe au fost transplanturi de inimă domino.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri