Radioterapia pentru cancerul de colon sau de rect

Data actualizării: Data publicării:
Radioterapie Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Cancerul colorectal constituie o importantă problemă de sănătate, reprezentând a treia cauză de cancer (aproximativ 12,5% din totalul cazurilor de cancer) și a doua cauză de mortalitate în România.

Tratamentul cancerului colorectal este multimodal, la fel ca în majoritatea cancerelor, adică poate cuprinde intervenție chirurgicală, urmată sau precedată de radioterapie și chimioterapie. Succesiunea metodelor terapeutice și programarea lor se face utilizând diverse protocoale, elaborate pe plan mondial de specialiști în domeniu, și ținând cont de stadiul bolii, de afecțiunile asociate și de vârstă.

În cele mai multe situații, radioterapia este indicată ca prim tratament în asociere cu chimioterapia, având o durată de aproximativ 5 săptămâni, urmată la 6–8 săptămâni de intervenția chirurgicală.

Radioterapia folosește particule sau unde cu energii înalte, cum sunt razele X, gamma, fascicule de electroni sau protoni pentru a distruge sau leza celulele maligne (afectând ADN-ul acestora). Și celulele normale de lângă zona iradiată pot fi afectate, dar acestea se pot reface mai ușor.

În cancerul colorectal, radioterapia este indicată pentru:

  • Micșorarea volumului tumoral, facilitând intervenția chirurgicală;

  • Ca tratament unic (sau asociat cu chimioterapia), atunci când actul operator este contraindicat medical, este tehnic imposibil sau când pacientul refuză intervenția chirurgicală;

  • Pentru ameliorarea simptomelor (durere, sângerare);

  • Pentru a stopa posibilitatea de recidivă locală sau metastazare la distanță;

  • Pentru tratamentul recidivelor.

Centrul Oncologic Sanador este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, produse de Varian, lider mondial în domeniu, și utilizate pentru radioterapie externă. Ambele echipamente oferă pacienților un tratament rapid, cu precizie ridicată a iradierii și doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase, reducând la minimum efectele secundare.

În plus, în cadrul Centrului Oncologic Sanador, pacienții au acces la tehnologia de scanare Philips CT 4D Big Bore, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie.

Află mai multe detalii despre radioterapia recomandată în cancerul de colon sau rect dintr-un material realizat de Dr. Alin Țârlea, medic primar Radioterapie la Centrul Oncologic Sanador.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri