Rafila spune că a fost "o eroare" în decretul pentru antibioticele fără rețetă: De la început am avut în vedere 48 de ore. Am corectat

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila la o conferinta de presa
Rafila spune că a fost "o eroare" în decretul pentru antibioticele fără rețetă. FOTO: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți la Digi24 că decretul în care era prevăzut termenul de 72 de ore în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă a fost greșit și că eroarea a fost corectată.

"Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență. Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale", a transmis ieri Ministerul Sănătății.

Inițial, termenul anunțat era de 72 de ore.

"Există doar antibiotice de primă linie care pot fi eliberate ca doză de urgență. 48 de ore e timp suficient, vineri și luni oricine se poate duce la medicul de familie sau la specialist pentru rețetă Decretul nu presupune că nu mai trebuie să mergem ulterior la medic, un tratament de două zile este insuficient și trebuie să mergi la medic.

Am avut de la început în vedere această durată de 48 de ore, a fost o eroare în redactarea ordinului, am corectat.

Consumul de antibiotice în România e mare, suntem de mulți ani în primele locuri în acest sens alături de Grecia, Cirpu și Italia. Problema e legată de apariția bacteriilor multirezistente. Nu e o problemă legată de organismul nostru, ci de bacterie. Oamenii trebuie să știe că trebuie să ia medicamentele rațional", a declarat Rafila.

Întrebat cum se poate verifica dacă o persoană nu va merge în mai multe farmacii ca să ia doza de urgență, Rafila a răspuns că nu crede că cineva va face asta: "Nu poți fi sigur, vom construi o bază de date, vom trece de la acest sistem bazat pe activitatea manuală la unul electronic care să genereze raporte imediate și să prevină eliberarea repetată a unui antibiotic."

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri