Simptomele post-COVID care ar trebui să te trimită la medic

Data actualizării: Data publicării:
main Articol sustinut de SANADOR

Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se manifestă foarte diferit de la un pacient la altul, iar specialiștii încearcă să țină sub control atât boala, cât și consecințele pandemiei. Pacienții care au avut forme severe, cei care au dezvoltat complicații multiple și au avut nevoie de asistență în unitățile de terapie intensivă pentru perioade mai îndelungate, precum și cei care au fost ventilați mecanic prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea de sechele sau simptome persistente post-COVID. Totuși, și pacienții cu forme ușoare, cel mai frecvent aflați în autoizolare la domiciliu, pot ascunde afectări organice serioase, astfel că o evaluare medicală completă este indicată și acestora.

Anosmia sau lipsa mirosului este principala disfuncție olfactivă post-COVID pentru care pacienții solicită un consult medical de specialitate. Tabloul clinic complet al simptomelor din sfera ORL raportate după infecția cu SARS-CoV-2 include: tuse uscată sau productivă, tulburări ale mirosului (anosmie, hiposmie, parosmie, fantosmie), disgeuzie (afectarea gustului), cefalee, dispnee, sindrom sicca, hipertrofie amigdaliană, infecții ale căilor respiratorii superioare, rinoree, obstrucție sau congestie nazală, vertij, odinofagie/disfagie, parestezii faringiene, hipoacuzie.

Alte simptome care pot determina pacientul post-COVID să ajungă la medic pentru evaluare sunt: oboseala accentuată, disconfortul toracic, durerile articulare, mialgiile, insomnia, reducerea apetitului, scăderea calității vieții.

Pacientul poate acuza și o serie de afectări psihologice și cognitive: tulburare de stres, memorie deficitară, concentrație slabă, anxietate/depresie.

Pentru evaluarea acestor simptome și nu numai, specialiștii din cadrul Spitalului Clinic SANADOR au conceput un pachet complex și complet de evaluare post-COVID.

Pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR cuprinde:

  • CT toracic;
  • consulturi de Cardiologie și Pneumologie;
  • teste funcționale (spirometrie, EKG);
  • analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2;
  • dozarea de anticorpi neutralizanți;
  • teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare;
  • hemoleucogramă;
  • markerii de inflamație.

Află mai mult despre pachetul de evaluare post-COVID.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri