STUDIU Terapia pentru dependența de rețelele sociale poate vindeca depresia. Ce recomandă medicii

Data actualizării: Data publicării:
close-up-friends-checking-their-phones
Un studiu de amploare realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Oxford nu a găsit vreo dovadă care să facă legătura între Facebook, în special, și impactul psihologic generalizat. FOTO: Freepik

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) utilizată pentru a trata dependența de rețelele sociale poate contribui benefic la îmbunătățirea stării psihice și vindecarea depresiei, arată un nou studiu. Mai exact, cercetătorii de la University College London (UCL) au constatat că în 70% dintre situațiile studiate a existat o îmbunătățire semnificativă a sănătății mintale odată ce s-a intervenit asupra abuzului de social-media. În mai mult de o treime dintre cazuri, terapia a ajutat și la tratarea depresiei.

Noul studiu, publicat vineri în Journal of Medical Internet Research, a analizat 23 de cercetări realizate între 2004 și 2022.

"Am descoperit că în 7 din 10 cazuri în care s-a examinat rolul terapiei pentru adicția de social-media, cei care au dus terapia la bun sfârșit au avut rezultate mai bune și în ceea ce privește reducerea simptomelor de depresie, spre deosebire de cei care nu au urmat această terapie", a declarat pentru Euronews Next Dr. Ruth Plackett, coordonatorul principal al studiului, din cadrul Institutului de Epidemiologie și Sănătate al University College London, pentru euronews.

"Aceste tipuri de terapie pot ajuta o persoană care petrece mult timp pe social-media, încurajând-o să fie mai atentă la utilizarea rețelelor sociale și să reflecteze asupra modului în care aceasta o fac să se simtă și ce alte activități ar putea să o facă să se simtă mai bine", a spus Plackett.

"Ar trebui să explorăm proactiv modul în care utilizarea rețelelor sociale afectează sănătatea mintală a pacienților cu anxietate sau cu fluctuații de dispoziție, pentru a le oferi acestora posibilitatea de a beneficia de un tratament integrat", a declarat autoarea studiului, medicul Patricia Schartau.

Cu toate acestea, studiul prezintă și anumite limitări - respectiv felul în care au fost selectați participanții, ceea ce face dificilă generalizarea concluziilor.

Social media poate avea atât efecte pozitive, cât și negative

Studiile au arătat că social media poate avea, de asemenea, un impact atât pozitiv, cât și negativ asupra sănătății mintale.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Harvard publicat în 2019 a constatat că modul în care oamenii folosesc social media poate contribui benefic sau negativ asupra sănătății mintale.

Aceștia au arătat că utilizarea rutinieră, detașată, a fost asociată cu rezultate pozitive ale stării de sănătate, în timp ce implicarea emoțională în ceea ce se petrece pe social media - precum verificarea constantă platformelor din cauza fricii de a rata un eveniment (FOMO) - a fost asociată cu rezultate negative.

Unele studii au identificat legături între utilizarea rețelelor sociale și creșterea simptomelor specifice depresiei și anxietății, însă au fost exprimate îngrijorări cu privire la denaturarea pe care o poate cauza raportarea de către participanți a utilizării rețelelor sociale.

Un studiu de amploare realizat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Oxford nu a găsit vreo dovadă care să facă legătura între Facebook, în special, și impactul psihologic generalizat.

Platformele sociale sunt utilizate pe scară largă în toată Europa

Se estimează că 57% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din Uniunea Europeană utilizează social media.

"Relația dintre utilizarea social media și sănătatea mintală este complexă. Unele studii au constatat că renunțarea la social media poate avea unele efecte negative, cum ar fi creșterea singurătății. Altele au constatat că a ajutat la reducerea emoțiilor asociate depresiei", susține Plackett.

"Este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin în ce circumstanțe și pentru cine rețelele sociale pot fi utile sau dăunătoare", a mai spus medicul.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri