Tratamentul modern al cancerului colorectal, cea mai frecventă afecțiune oncologică diagnosticată în România

Data actualizării: Data publicării:
cancer_colorectal_tratament_sanador Articol sustinut de SANADOR

Cu toate că există metode eficiente de screening pentru cancerul colorectal și pentru depistarea din timp a leziunilor precanceroase, acest tip de cancer ocupă, în continuare, un loc fruntaș în topul celor mai frecvente afecțiuni oncologice identificate în rândul populației generale din România.

Din fericire, dacă este diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de colon poate fi tratat cu succes. Dar ca acest lucru să fie posibil, este esențial ca începând cu vârsta de 40 de ani să se facă în mod periodic controale la medicul gastroenterolog și chiar mai devreme, dacă există factori de risc. Odată stabilit diagnosticul de cancer colorectal, tratamentul va fi multimodal, individualizat, și poate include intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie. Uneori, este recomandată radioterapia externă ca tratament de primă intenție, în asociere cu chimioterapia, pentru micșorarea tumorii, însă, de regulă, tratamentul de primă linie în cancerul colorectal rămâne cel chirurgical.

Intervențiile chirurgicale în cancerul colorectal pot fi efectuate prin metode chirurgicale clasice sau minim invazive, prin chirurgie laparoscopică ori chirurgie robotică. Tratamentul este stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), în funcție de localizarea tumorii, dimensiunea acesteia, stadiul în care a fost descoperită, de prezența afecțiunilor asociate și de starea generală de sănătate a pacientului.

Chirurgia robotică este preferată mai ales în chirurgia rectului mijlociu și inferior. Pe lângă beneficiile deja cunoscute ale chirurgiei robotice, care includ o vizualizare extinsă, de înaltă definiție a câmpului operator și eliminarea tremorului fiziolog al mâinii umane, chirurgia robotică depășește limitările laparoscopiei, oferind flexibilitate și precizie în efectuarea gesturilor chirurgicale. De altfel, echipamentul robotic asigură protecția nervilor tractului urinar, în așa fel încât funcția urinară să nu fie afectată după operație. În plus, datorită tehnologiei pe care o utilizează, robotul chirurgical permite chirurgului să intervină chiar și în cele mai greu accesibile zone anatomice, în alte condiții acest lucru nefiind posibil. Astfel, robotul poate fi utilizat cu succes și în efectuarea limfadenectomiilor. Prin urmare, chirurgia robotică contribuie la creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților cu cancer colorectal și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții acestora după intervenție.

Pentru cancerele rectale local avansate se poarte recurge la exenterația totală pelvină, care implică rezecția tuturor organelor și structurilor pelvine – vezică urinară, porțiunea terminală a ureterelor, prostata și glandele seminale, vaginul, uterul și anexele, rectul și anusul, dar și țesutul limfatic pelvin, cu derivație fecală și urinară. Intervenția, deosebit de complexă, reprezintă singura soluție care dă șansa la supraviețuire în cancerele pelvine local avansate, fără metastaze la distanță.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații complete și complexe pentru screeningul și diagnosticul cancerului colorectal, precum și pentru stabilirea planului terapeutic. Alegerea celei mai potrivite metode de tratament pentru fiecare pacient în parte este realizată, la SANADOR, în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Iar ori de câte ori este posibil, se optează pentru tratament chirurgical minim invaziv. Pentru efectuarea cu succes a unor astfel de intervenții complexe, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generație, inclusiv cu cea mai avansată tehnologie în domeniul chirurgiei robotice – sistemul da Vinci Xi, cea mai recentă inovație robotică disponibilă în prezent la nivel global. De asemenea, echipa medicală este formată din medici și personal medical foarte bine pregătiți, empatici și cu o vastă experiență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri