Trei spitale din Capitală vor fi relocate

Data actualizării: Data publicării:
cantacuzino

Spitalele şi maternităţile din Bucureşti care nu mai corespund cu standardele actuale vor fi relocate. Primele mutate vor fi Maternitatea Giuleşti, Institutul Cantacuzino şi Spitalul Dr. Dan Theodorescu. Decizia a fost luată ieri, în ședința de Consiliu a Primăriei Capitalei. Vor urma probabil și alte relocări, pentru că medicii se plâng că infrastructura învechită este o problemă în toate unităţile medicale de stat din ţară, nu doar în București.

Șerban Bubenek, manager C.C. Iliescu: Infrastructura nu a fost prima preocupare a nimanui în primii, probabil, 10-15 ani după revoluţie. Problema este ca nici dupa aceea nu s-a transformat într-o prioritate.

Pereţii vechi şi văruiţi cu zeci de straturi ascund nu numai fisuri şi crăpături, ci şi infecţii. Direcţia de Sănătate Publică a închis săptămâna trecută Maternitatea Giuleşti, după ce 45 de bebeluşi au fost infectați aici cu stafilococ auriu.

Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Clădirea în care funcţionea maternitatea Giuleşti este veche de aproape 100 de ani. Ca maternitatea funcţionează din 1951, deşi acest imobil nu a fost niciodata gândit sau proiectat să devină un spital.

Ovidiu Marcel Moisa, manager maternitatea Giuleşti: Trebuie să se încadreze în anumite condiţii, în aşa fel încât să poată fi transformată într-un spital care să respecte circuitele.

Mizeria este la ea acasă la spitalul Cantacuzino. Şi pentru că secţia de obtetrică-ginecologie este găzduită de o clădire istorică, care este măcinată de ani, o simplă curăţenie sau renovare nu e de ajuns.

Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Spitalul Cantacuzino funcţionează în sectorul 2 al Capitalei în casa Lahovari, construită în anul 1886. Din 2003 aparţine secţiei de maternitate a Spitalului Cantacuzino.

Ana Maria Tuică, reporter Digi24: Spitalul Clinic de chirurgie oro-maxilo-faciala funcţionează de 70 de ani. Anual sunt şcoliți aici 2000 de studenţi şi 1000 de rezidenţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.

Primăria Capitalei a decis că un simplu tratament aplicat acestor clădiri nu mai e de ajuns.

Gabriela Firea, primarul Capitalei a vorbit despre  „achiziţia unor imobile în vederea relocării a trei unităţi spitaliceşti, care îşi desfăşoară acum activitatea în condiţii care nu respectă practic normele europene”.

Pentru Spitalul Dr. Dan Theodorescu este nevoie de o locaţie de 4.500 de metri pătraţi, iar pentru Spitalul Clinic Cantacuzino de 5.000 de metri pătraţi. Unităţile medicale se află în subordinea Primăriei Capitalei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri