Unde se poartă masca obligatoriu în București? Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență dă o erată din cauza unei virgule

Data publicării:
masca protectie FFP2
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Guliver/GettyImages

Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a făcut duminică seara precizări în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție în Capitală, la cinci ore de la anunțul inițial, din cauza unei virgule care a provocat confuzie.

Potrivit reprezentanților CMBSU, în textul inițial remis presei s-a strecurat o „eroare materială de redactare”, prin urmare a fost transmisă o „notă de îndreptare”.  O virgulă care a dat naștere unor interpretări - în sensul că masca ar fi obligatorie în toate spațiile publice, inclusiv în aer liber - a fost înlocuită cu două puncte. Astfel, acest semn de punctuație, urmat o enumerare, clarifică de fapt care sunt acele spații publice în care masca devine obligatorie: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

„​Întrucât redactarea reglementării obligativității măștii de protecție a creat confuzie în rândul publicului, în ceea ce privește definirea noțiunii de spațiu public, urmare solicităriilor venite din mass media, am cerut clarificări asupra acestui aspect Direcției de Sănătate Publică București, care - prin d-na director Oana Nicolescu, conducătorul Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de producerea de îmbolnăviri în masă - a constatat strecurarea unei erori materiale în redactare”, au transmis duminică seara reprezentanții CMBSU, citați de Mediafax.

Aceștia anunță în „Nota de îndreptare” că forma inițială: „în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura” se înlocuiește cu „în spaţiile publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura”.

Timp de aproape o oră, subprefectul Antonela Ghiță, care are acum atribuții de prefect, nu a reușit duminică după-amiaza să explice concret situația pe grupul de presă, deși jurnaliștii i-au cerut acest lucru în mod insistent, dat fiind faptul că este o situație care afectează foarte mulți bucureșteni.

Decizia de duminică a CMBSU mai cuprinde măsuri care trebuie luate de STB și Metrorex.

În principiu, măsurile decise în CMBSU nu sunt noi. Ele sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului de Interne și al Sănătății, dar se aplică dacă CMBSU consideră necesar.

Măsurile au fost luate în condițiile în care incidența cazurilor de COVID a depășit 4 la mie în Capitală. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri