Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi. Studiu

Data actualizării: Data publicării:
reprezentare grafică covid
Covid-19 a suferit într-un an aproximativ 25 de mutații FOTO: Profimedia Images

Unele dintre noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2 au dovedit rezistenţă la efectul anticorpilor neutralizanţi în experimente de laborator, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature Medicine. Acest lucru poate avea implicaţii în elaborarea de vaccinuri şi terapii cu anticorpi împotriva COVID-19, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Anticorpii neutralizanţi - produşi de organism ca răspuns la infecţie sau la vaccin - blochează capacitatea virusului de a pătrunde în celulele gazdă şi sunt importanţi pentru a ajuta la generarea imunităţii pe termen lung. Totuşi, nu este încă clar dacă anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot neutraliza şi noile variante ale coronavirusului.

În studiul publicat de Nature Medicine, cercetători de la Washington University School of Medicine (St. Louis, Missouri) şi University of Texas Medical Branch (Galveston, Texas) au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2, precum varianta din Marea Britanie (B.1.1.7).

De asemenea, a fost studiată şi capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană (B.1.351) şi cea braziliană, precum şi noua variantă Washington (Wash SA-B.1.351).

Rezultatele testelor

Pentru acest studiu, autorii au recoltat anticorpi monoclonali şi plasmă (ce conţine anticorpi neutralizanţi de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 şi de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer-BioNTech, iar apoi au verificat capacitatea lor de neutralizare în faţa variantelor naturale de SARS-CoV-2 şi a variantelor sintetice create în laborator.

Majoritatea testelor au arătat "o activitate inhibitoare redusă" împotriva virusului cu proteina spike sau a altor mutaţii ale SARS-CoV-2 la poziţia E484K (prezentă şi la tulpina britanică, și la cea sud-africană), fapt ce demonstrează că anticorpii neutralizanţi actuali "pot avea o eficienţă mai scăzută" asupra variantei sud-africane sau celei britanice.

Aceste rezultate pot avea implicaţii terapeutice, având în vedere că plasma imună a persoanelor infectate la începutul pandemiei ar putea să nu protejeze pacienţii infectaţi cu unele dintre noile tulpini. Autorii au precizat însă că trebuie coroborate cazurile mai multor pacienţi pentru a putea sprijini aceste rezultate.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri