Sari la conținut

Unifarm primeşte ajutor de stat de 44 mil. lei pentru aprovizionarea cu imunoglobulină

Guvernul a aprobat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină, în următorul an. Suma prevăzută este de 44,27 milioane de lei, fondurile fiind alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

University of Utah Researchers Work Toward Cure For Ebola Strains

FOTO: Getty Images

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru  aprovizionarea cu imunoglobulină necesară activităţii de prevenire a deceselor şi agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane, activitate care a fost declarată printr-un Memorandum, aprobat tot în cadrul şedinţei de Guvern, drept serviciu de interes economic general.

Astfel, s-a acordat un ajutor de stat individual către SC Unifarm SA în valoare de 44,27 milioane lei, suplimentând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

”Ministrul Sănătăţii a explicat că această sumă rezolvă problema pe teren scurt şi mediu. Sigur, în paralel, Ministerul Sănătăşţii întreprinde toate măsurile ca această problemă să fie rezolvată pe termen lung. Doamna ministru a zis că pentru următoarele două luni, problema este rezolvată”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, ajutorul a fost acordat pentru o perioadă de un an.

”Ajutorul se acordă pentru Unifarm pentru maximum un an. Un an, Unifarm are la dispoziţie aceste fonduri pentru a aduce imunoglobulinele în ţară”, a mai spus Nelu Barbu.

La rândulor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis printr-un comunicat că această mădură era necesară.

“A fost necesar acest demers. Criza de imunoglobulină a durat prea mult şi are un impact vital asupra multor pacienţi care aşteaptă acest medicament. În perioada în care tratamentele vor fi asigurate în acest mod, vom căuta soluţii pe termen lung pentru a ne asigura că nu mai ajungem în astfel de situaţii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.

România a solicitat sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene prin intermediul Mecanismului European de protecţie civilă stabilit în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European pentru furnizarea oricărei cantităţi disponibile de imunoglobulină umană.