Șeful ADR: Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, dar românii nu vor mai putea călători în străinătate fără ea

Data actualizării: Data publicării:
Cip pentru noua carte de identitate.
Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, însă fără acest document cetăţenii nu vor mai putea călători în străinătate, a afirmat joi preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea. De asememenea, documentul le va permite deținătorilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice. 

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR, potrivit Agerpres.

Ma precis, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. Deoarece cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, pentru a putea călători în UE, cetățenii români care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta, a preciat ADR.

Octavian Oprea a mai spus că documentul le va permite deținătorilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice. 

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS, care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Octavian Oprea.

Procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică.

(...) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”, a explicat Oprea.

PRECIZARE

Autoritatea pentru Digitalizarea României a revenit cu o completare după publicarea știrii inițiale, în care a arătat că românii care vor rămâne la cartea de identitate simplă (forma actuală), nu vor mai putea călători cu ea în UE decât însoțită de pașaport. 

Am modificat știrea ca atare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri