Șeful Direcției Silvice Mureș face acuzații: „Mi s-a reproșat că nu aduc bani la partid”

Data actualizării: Data publicării:
Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș, vorbește despre legătura dintre politică și tăierile ilegale de arbori. Foto: Recorder
Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș. Foto: Recorder

Acuzații grave făcute de Ilie Covrig, șeful Direcției Silvice din Mureș și fost secretar de stat în Ministerul Mediului. Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Recorder, acesta vorbește despre cum funcțiile cheie din silvicultură sunt controlate politic, iar celor care ar trebui să protejeze pădurile li se cere să colecteze bani pentru partide de la firmele de exploatare a lemnului. În replică, Ministerul Mediului anunță că va trimite la Parchet raportul Corpului de Control care a găsit mai multe nereguli chiar la instituția condusă de acesta.

Fost secretar de stat în Ministerului Mediului timp de șapte luni în Guvernul Dăncilă, Ilie Covrig este șeful Direcției Silvice Mureș, care administrează peste 181.000 de hectare. Este o funcție pe care a câștigat-o prin concurs și pe care o ocupă din iulie 2012.

Într-un interviu pentru publicația Recorder acesta acuză presiuni politice pentru schimbarea sa din funcție, care au început în ianuarie 2019, în timpul guvernării PSD.

Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Mi-a spus franc: tu nu aduci bani la partid și prin urmare vor o altă variantă. Într-o discuție cu secretarul de stat de la acea vreme mi s-a spus că eu am o problemă cu factorul politic local și că nu mai suporta amânare. Și că dacă nu o să plec o să se lase cu acțiuni care or să dea rău.”

În februarie 2019, Ioan Deneș, ministrul Mediului de la acea vreme, făcea o vizită inopinată la ocolul silvic Târgu Mureș, aflat în subordinea lui Ilie Covrig și anunța că a descoperit o serie de nereguli. Controlul nu s-a soldat, însă, cu schimbarea din funcție a acestuia.

Presiunile politice pentru înlăturarea de la Direcția Silvică Mureș au continuat și după ce liberalii au preluat puterea. Acest lucru reiese și dintr-o convorbire pe care acesta a avut-o cu directorul interimar al Romsilva, Codruț Bilea, și pe care jurnaliștii de la Recorder au făcut-o publică

Codruț Bilea, directorul interimar Romsilva: „Măi drăguțule, trimite-mi și mie un accept din ăla pe 60 de zile. Ca să scap și eu de idioții ăștia de pe capul meu de aicea.”

Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Codruț, eu te cred.”

Codruț Bilea, directorul interimar Romsilva: „Ăștia sunt oamenii politici, nu ai ce le face.”

Ilie Covrig, directorul Direcției Silvice Mureș: „Undeva pe la începutul lunii mai am fost chemat la direcția silvică și mi s-a pus în vedere să demisionez că așa își dorește ministrul mediului Costel Alexe.”

În luna august, Corpul de control al Ministrului Mediului a fost trimis să verifice fix direcția condusă de Ilie Covrig, iar în urmă cu două săptămâni ministerul prezenta pe pagina sa de Facebook rezultatele acestui control: un prejudiciu adus statului de 2 milioane de lei și peste 6 mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal.

Instituția condusă de Costel Alexe îl acuza pe Ilie Covrig de management defectuos.

Ministerul Mediului anunță că dosarul în care este implicat numele directorului Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, va fi înaintat până la sfârșitul acestei săptămâni către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri