Șeful Armatei spune cum s-au găsit resturile de dronă: Am dispus măsuri de scotocire la fața locului. Au fost oameni pe teren luni

Data actualizării: Data publicării:
MApN recuperează resturile de dronă găsite pe malul Dunării.
Oamenii din localitățile din Deltă au sunat la 112 să anunțe că au căzut drone. Echipe MApN verifică zona. Foto: Captură video

Dan Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a declarat, joi seară, la Antena 3, că resturile dronei căzute pe teritoriul României au fost găsite marți, la ora 17.21, dar ministrul Apărării a admis public informația abia miercuri.

Șeful Statului Major a declarat că a aflat ca o dronă s-a prăbușit la Plauru-Ceatalchioi încă de marți după-amiază, chiar la scurt timp după ce Klaus Iohannis a negat informația.

Dan Petrescu a mai explicat că până în prezent nu există dovezi privind o explozie, adăugând, când a fost întrebat de copacii arși din zona unde au fost găsite bucățile, că, cel mai probabil, a fost din cauza combustibilului.

Mai mult, el a mai spus că primele cercetări au fost făcute de spionii militari, iar de marți „au început să scotocească”, militarii din Forțele Navale.

De asemenea, tot el a mai spus că datele arată că nu a existat o intenție a Rusiei de a ataca teritoriul României.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că NATO nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat al Moscovei.

„Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a spus Stoltenberg.

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

După primele investigații făcute de specialiștii MApN, ar rezulta că drona a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control.

„A ars doar combustibilul”, susțin sursele citate.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut, miercuri, că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României, în localitatea Plaurul, care se află pe celălalt mal al Dunării de portul Izmail, atacat în ultimele zile de ruși.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri