Proteste în Valea Jiului. Minerii refuză să iasă din subteran pentru că nu și-au primit salariile. Când vor primi aceștia banii

Data actualizării: Data publicării:
mineri din valea jiului
Mineri din Valea Jiului. Foto: captură video

Iau amploare protestele minerilor din Valea Jiului. După ce aproximativ 100 de ortaci de la Lupeni s-au blocat în subteran încă de marți, acum minerii de la Livezeni au recurs la același gest. Refuză să iasă din galerii. La Vulcan, protestul are loc în fața minei. Oamenii sunt supărați pentru că salariile au întârziat. Protestele agravează situația de la termocentrala Mintia, care a rămas fără cărbune.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Oamenii sunt hotărâți să nu-și reia munca și să blocheze întreaga activitate până nu vor primi un răspuns care să-I ajute să meargă mai departe.

Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată.

Minerii solicită intervenţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, în deblocarea situaţiei de criză.

Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran, potrivit Agerpres.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, le-a explicat minerilor că o delegaţie formată din administratorul special Cristian Roşu şi mai mulţi lideri sindicali se află vineri la Bucureşti pentru a se întâlni cu ministrul Energiei, în încercarea de a găsi soluţii pentru plata salariilor.

"Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul (la locul de muncă - n.r.) sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata (salariilor - n.r.) care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele", a spus Dioane.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a anunţat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie. Minerii nu au fost de acord cu întârzierea şi au declanşat o serie de proteste, culminând cu autoblocarea a aproximativ 100 dintre ei la Mina Lupeni, în urmă cu peste 48 de ore.

CEH a rămas fără o parte din venituri de la 1 ianuarie 2021, după ce pierdut 7 milioane de lei lunar, reprezentând sumele de bani provenite din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea. Potrivit administratorului special Cristian Roşu, cu aceste sume se puteau asigura circa jumătate din banii de salarii.

Prefectul Hunedoarei: Încercăm să dăm banii minerilor până pe 26 februarie

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a declarat, la Digi24, că Guvernul va încerca să plătească minerii până pe data de 26 februarie.

“Am fost alaltăieri în zonă, de dimineață de la ora 06:00. Am fost la toate cele patru mine care funcționează în Complexul Energetic Hunedoara.

Am încercat să le explic că la momentul acesta avem nevoie de o perioadă scurtă ca să rezolvăm din punct de vedere legal și tehnic soluția financiară a CEH. În discuția pe care am avut-o cu domnul ministru al Energiei Popescu s-a găsit soluția de a promova o OUG pentru constituirea fondului de solidaritate de a plăti creanțele din fondurile disponibile la Ministerul Muncii, fonduri care încercăm să le dăm minerilor până la data de 26 februarie.

Citește și: Termocentrala Mintia, oprită din lipsă de cărbune. Mii de oameni au rămas fără căldură în Deva

Sunt aproximativ 2.500 de apartamente în municipiul Deva care sunt conectate la sursa termică a termocentralei Mintia. Tot acest lucru s-a întâmplat datorită interconectivității producției de cărbune din Valea Jiului cu funcționarea termocentralei Mintia.

Atunci când reușim să așezăm lucrurile și să revenim la normal, vorbim de 1700-1800 de tone de cărbune pe zi, să reluăm sursa energetică.

Sunt foarte multe apartamente care sunt în sistem dual cu centrale pe gaz. O parte din apartamente care au sursă electrică să încerce să-și suplimenteze necesarul de căldură din surse electrice.
Pot să asigur un singur lucru, că facem toate demersurile și tot ce ne stă în putință împreună cu reprezentanții Guvernului ca să rezolvăm tot ce înseamnă problematică socială în Valea Jiului și în județul Hunedoara”, a afirmat acesta.

 

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri