80% dintre locuinţele scoase la vânzare costă sub 60.000 de euro

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Practic, este o piaţă a apartamentelor cu două şi trei camere. Proprietarii şi-au dat seama că prea puţini sunt cumpărătorii cu banii jos, aşa că acum sunt dispuşi să aştepte şi o lună, cât durează o cumpărare prin Programul Prima Casă, decât să rămână cu casa nevândută.

Ofertele de locuinţe scumpe sunt destul de rare în provincie, dar în Bucureşti au ajuns să reprezintă aproape o treime din toată oferta. Este un segment consistent, care s-a consolidat în ultimul an, semn că există şi cerere pentru apartamente scumpe.

Capitala are de departe cea mai mare pondere a locuinţelor scoase la vânzare la preţuri de peste 100.000 de euro. Aproape 30 la sută din totalul ofertelor sunt pentru astfel de locuinţe, în vreme ce ofertele care se încadrează în Programul Prima Casă acoperă circa 40 la sută din total.

Piaţa bucureşteană este însă destul de diferită faţă de restul ţării. Şi numărul ofertelor, dar şi preţurile cerute sunt mai mari. Specialiştii imobiliari spun că, la nivel naţional, oferta pare să fie destul de bine adaptată cererii, în condiţiile în care peste jumătate dintre apartamentele scoase la vânzare au preţuri de până la 60.000 de euro.

În Iaşi, ponderea lor ajunge la aproape 80 la sută, pentru că piaţa a imobiliară a scăzut foarte mult în ultimii ani, iar semnele de revenire sunt încă firave. Puţine dintre ofertele de vânzare, circa 3 la sută, sunt pentru locuinţe mai scumpe de 100.000 de euro.

Aceeaşi situaţie este şi la Timişoara, unde trei sferturi dintre apartamentele care-şi caută proprietari au preţuri solicitate de maximum 60.000 de euro.

La Braşov, însă, ponderea locuinţelor care pot fi cumpărate prin Programul Prima Casă scade la 65 la sută, în timp ce aproape 10 la sută dintre anunţuri sunt pentru apartamente scumpe, de peste 100.000 de euro.

În acest caz, se poate vorbi şi de un grad mai mare de speculaţie, pentru că Braşovul este destinaţie turistică, iar ansamblurile rezidenţiale construite în apropiere de oraş au preţuri de lux.

Constanţa are o grilă a preţurilor asemănătoare cu cea a Braşovului, dar ponderea locuinţelor de peste 100.000 de euro este mai mică. Asta şi pentru că, în vreme ce Braşovul oferă mai multe variante de apartamente spaţioase, la Constanţa se caută şi se cumpără în special garsoniere şi apartamente cu două camere.

După anii de criză, proprietarii par să-şi fi recalibrat destul de bine oferta la cerere. Potrivit unui sondaj făcut de portalul imobiliare.ro, 66 la sută dintre cumpărători caută apartamente cu un preţ maxim de 60.000 de euro, adică apartamente cu două şi trei camere în special. Mai puţin de 20 la sută ar avea bani pentru o locuinţă cu un preţ cuprins între 60.000 şi 80.000 de euro, iar 8 la sută dintre ei ar opta pentru un apartament de peste 100.0000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri