Alexandru Rafila: Registrul Național de Cancer va fi înființat în acest an

Data publicării:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat luni că în acest an va fi înființat noul Registrul Național de Cancer și că se lucrează în prezent la o nouă formă a Planului naţional de combatere şi control al cancerului. Toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.

Într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Sănătăţii, el a menţionat, citat de Agerpres, că o parte dintre măsuri vor fi implementate şi în 2023, iar printre ele se numără: înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer; elaborarea planurilor naţionale de screening pentru cancer, folosind datele din studiile pilot pentru cancerul de col, cel de sân şi cel colorectal; elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament al cancerului; metodologiile de monitorizare a performanţei şi calităţii serviciilor; elaborarea cadrului de dezvoltare a unei reţele naţionale de diagnostic şi tratament; revizuirea curriculum-ului de rezidenţiat pentru oncologie medicală, radioterapie şi chimie oncologică.

Rafila a subliniat importanţa criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament, astfel încât să existe „aceeaşi calitate” a serviciilor indiferent de locaţie.

„Lucrul acesta trebuie monitorizat, pentru că o discrepanţă mare între calitatea serviciilor duce la evoluţii, din păcate, nefavorabile pentru anumiţi pacienţi”, a spus el.

Ministrul a arătat că a fost înfiinţat un grup de experţi care în ultimele trei luni a analizat factorii de risc ai cancerului; a colectat toate datele existente relevante; a făcut analiza cheltuielilor şi costurilor cu prevenţia, diagnosticul şi tratamentul în oncologie; a analizat serviciile de diagnostic şi tratament şi a inventariat politicile naţionale în domeniu.

„Grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului plan naţional de combatere şi control al cancerului şi a constatat câteva lucruri: că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situaţie a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie şi despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect şi sustenabil”, a mai spus el.

Rafila a mai precizat că printre obiectivele Planului european de combatere a cancerului se numără: eliminarea cancerului de col uterin cauzat de infecţia cu HPV; depistarea precoce prin dezvoltarea schemelor europene de screening; diagnostic şi tratament prin crearea reţelei naţionale, respectiv, europene a centrelor comprehensive de cancer; suport pentru copiii diagnosticaţi cu cancer; iniţiativa europeană pentru imagistică în oncologie.

Totodată, Rafila a declarat că forma actuală a Planului naţional de combatere şi control al cancerului are „mici disfuncţionalităţi”, pe care ministerul încearcă să le corecteze. Printre acestea se numără: includerea obiectivelor specifice doar pentru opt tipuri de cancer; crearea unui departament independent de sănătate publică la nivelul tuturor unităţilor spitaliceşti; dezvoltarea unei identităţi online a spitalelor din România; obligaţia Ministerului Sănătăţii de a crea „cancer test kits”.

„Are obiective şi termene care nu pot fi atinse, nu au fost atinse de nicio ţară din lume. Vă dau câteva exemple: scăderea mortalităţii printr-un anumit tip de cancer şi scăderea numărului de cazuri de cancer diagnosticate. Nu se pot realiza în unul-doi ani; acesta este un proces. Întâi creşti, prin screening, numărul de cazuri pe care la diagnostichezi, adopţi o politică de acces la tratament şi prevenţie, după care, în timp, cinci-şapte ani, se poate ajunge la scăderea numărului de cancere. Multe cancere care pun probleme de sănătate publică nu au fost incluse. Ele au o incidenţă şi o mortalitate mare. Vrem să le includem (...): melanomul malign, cancerul gastric, cancerul de pancreas, cancerul ovarian”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Totodată, obiectivele planului naţional sunt: dezvoltarea sistemului de informaţii în sănătate în oncologie, asigurarea cadrului consolidat pentru sistemul de prevenţie primară, dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului, asigurarea accesului echitabil la diagnostic şi îngrijire de înaltă calitate, îmbunătăţirea calităţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer şi a supravieţuitorilor, creşterea capacităţii de cercetare, asigurarea şi dezvoltarea resurselor umane în oncologie. Pentru fiecare dintre aceste obiective generale au fost formulate obiective specifice, măsurile corespunzătoare şi sursele de finanţare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri