Bărbatul surdo-mut amendat că a strigat lozinci anti-PSD nu își permite să plătească amenda

Data actualizării: Data publicării:
ioan duia surdo mut amendat

Anchetă în Jandarmerie, după ce un surdo-mut a fost amendat pentru că... a strigat împotriva PSD. Bărbatul de 54 de ani s-a aflat printre cei care au participat la un protest, în faţa Sălii Palatului din Bucureşti, în timpul desfăşurării congresului social-democraţilor. La fel ca şi alţi 15 manifestanţi, a primit o amendă. În cazul său este vorba de 2.000 de lei. Conform procesului verbal, a fost sancţionat pentru participarea la o contra-manifestaţie şi scandarea de lozinci.

„Am fost amendat pentru că am scandat lozinci deși sunt surdo-mut”, a comunicat Ioan Duia.

„Singurele vorbe pe care le scoate el sunt niste strigăte. Ioan Duia nu vorbește. A plâns. Eu am venit să vorbesc cu el. A fost o întâmplare, bănuiesc că în viața lui, la 54 de ani, nu cred că a mai avut nicio amendă pentru nicio faptă și să-l amendezi pentru faptul că a strigat lozinci defăimătoare mi se pare imposibil. Strigător la cer”, spune Ion Ene, prietenul bărbatului amendat.

Deși procesul verbal notează negru pe alb de ce a fost amendat protestatarul, explicaţiile diferă după ce jandarmii au aflat de dizabilitatea omului.

Persoana în cauză a participat în data de 10.03 la o adunare publică nedeclarată, chiar o contramanifestaţie. Persoana nu a fost sancţionată pentru tulburarea în vreun fel a ordinii publice. Încă o dată, a fost sancţionată pentru participarea la contramanifestaţie”, susține Georgian Enache, purtătorul de câvunt al Jandarmeriei.

Omul nici nu îşi permite să achite amenda.

Este un fapt fără precedent. O să contestăm în instanță și instanța probabil că ne va da dreptate. Ioan și soția au un grad de handicap 2, pentru care el primește 1500 de lei și doamna 500 de lei. Pe procesul verbal de constatare nu scrie cum a fost identificat ca persoană. Nu a fost legitimat nici el și niciun protestatar”, mai spune Ion Ene.

Putem fi de acord că în descrierea faptei aşa cum a fost făcută ea de agentul constatator pot fi anumite elemente de fond sau formă care ar putea fi menţionate în mod greşit sau eronat dar acestea pot fi îndreptate de instanţa de judecată”, a mai susținut purtătorul de cucânt al Jandarmeriei.

Ioan Duia speră ca măcar justiţia să îi dea dreptate şi să constate că un surdo-mut nu putea tulbura liniştea publică strigând lozinci.

Citiți și Jandarmeria anunță „verificări de urgență” după amendarea protestatarului surdo-mut

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri