BUSINESS CLUB. Doar 38% dintre românii care vor să îşi cumpere o locuinţă sunt la prima achiziţie

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24-1

Deşi a ajuns să susţină piaţa imobiliară mulţi ani, programul Prima Casă se adresează unor cumpărători aflaţi în minoritate. Un studiu realizat de platforma imobiliare.ro arată că doar 38% dintre cei care vor să îşi cumpere o locuinţă sunt la prima achiziţie. Restul au deja un apartament sau o casă. Aproape 41% vor să se mute într-o locuinţă nouă, iar 21% vor să cumpere încă o locuinţă ca investiţie.

Procentul destul de mare al celor care fac o achiziţie suplimentară este cel care arată îmbunătăţirea sentimentului şi a situaţiei financiare. Iar acest lucru este dublat şi de datele despre modalitatea de finanţare. 60% spun că au de gând să se împrumute, iar 40% vor plăti din resurse proprii, care pot proveni fie din vânzarea unei locuinţe vechi, fie din banii strânşi.

În 2015, soldul creditelor pentru locuinţe a crescut cu aproximativ 9 miliarde de lei. Cum împrumuturile ipotecare acordate în anii trecuţi încă nu au ajuns la scadenţă, fiind acordate pe perioade foarte lungi, majoritatea celor 9 miliarde sunt împrumuturi noi. Însă din acestea, 60% sunt împrumuturi acordate prin programul Prima Casă.

Garanţiile guvernamentale au fost în ultimii ani roţile ajutătoare ale creditării. Însă guvernul se pregăteşte să le înlăture, astfel încât piaţa să îşi găsească singură echilibrul. Anul acesta, garanţiile programului Prima Casă au fost înjumătăţite.

Mai ales că cererea de credite imobiliare creşte proporţional cu cerera de locuinţe. 55% dintre cei care vor să facă o tranzacţie imobiliară în perioada următoare vor să cumpere o casă sau un apartament şi doar 23,2% vor să vândă. Aceasta este una dintre explicaţiile pentru care locuinţele se scumpesc, asta cu toate că dezvoltatorii imobiliari compensează o parte din lipsa ofertei din partea proprietarilor de este compensată. Pe piaţa chiriilor lucrurile sunt mult mai echilibrate.

Potrivit studiului imobiliare.ro, în locuinţele care urmează să fie cumpărate vor locui cu precădere familii tinere, formate din două sau trei persoane.

În aproape 5% dintre noile locuinţe nu va locui nimeni, acestea fiind cumpărate în scop de investiţie în speranţa că se vor scumpi în anii următori.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri