BUSINESS CLUB. Proprietarii de clădiri istorice vor fi obligați să renoveze fațadele

Data publicării:
cladiri

În curând, în oraşe precum Oradea, Braşov, Arad sau Cluj-Napoca nu vom mai admira doar ruine. Clădirile din centrele istorice îşi vor recupera strălucirea de altădată. „O lege în acest sens ne-ar favoriza, pentru că într-adevăr ar da posibilitatea celor dornici sau celor care au posibilități să schimbe puţin culoarea orașului”, spune un proprietar.

Brașovul are, de departe, unul dintre cele mai frumoase centre. „Din păcate nu toți proprietarii din centrul istoric înțeleg să respecte acest lucru și să contribuie la acest lucru, își lasă cladirile într-o stare destul de proastă”, explică Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Braşov.

Rău arată și Palatul Moscovicz, din Oradea, construit în urmă cu mai bine de 100 de ani. Fațada nu a fost niciodată renovată, din ea s-au desprins bucăți de tencuială, astfel că, pentru a nu deveni un pericol public, are nevoie urgentă de reparații.

„Legea prevede obligația primăriei și dreptul primariei de a întocmi, de a interveni, de a repara pe bani publici aceste fațade, urmând ca, desigur, contravaloarea reparațiilor să fie recuperată de la proprietarii clădirilor”, a subliniat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Potrivit noii legislații, proprietarii trebuie să returneze 80% din fonduri în termen de cinci ani. Oamenii se plâng însă că nici așa nu vor reuși să facă față costurilor.

În următoarele două luni, cei care dețin clădiri istorice sunt obligați să anunțe primăriile când vor începe lucrările. În caz contrar, vor primi amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri