Ce să facem în cazul unui dezastru nuclear. Cum ne protejăm de radiații

Data actualizării: Data publicării:
explozie centrala nucleara cernobil imdb
Foto: IMDB/ Cernobîl

Incidentul nuclear din nordul Rusiei, de pe 8 august, a stârnit îngrijorare în rândul europenilor din cauza unui posibil „nor radioactiv”. Deși IGSU a transmis că „nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, e importantă cunoșterea măsurilor de protecție în cazul unul dezastru nuclear.

Prima recomandare este că persoanele din zonă să se adăpostească în casă pentru a reduce expunerea la radiații, potrivit NuclearelectricaRămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.

O incintă dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunică să rămâneți acasă, la serviciu sau la școală, faceți următoarele:

  • Intrați într-o încăpere.

  • Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.

  • Opriți sistemele de ventilație (dacă există).

Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată.

Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curățați-va părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastră. Când va puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis”, potrivit Nuclearelectrica.

Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este recomandată administrarea pastilelor de KI (iodură de potasiu). Acestea sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului. O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodura de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive(...)Administrarea de pastile de KI trebuie făcută rapid în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrele de Primire Evacuați organizate de Autoritățile Publice pentru a fi distribuite. ”

Tabletele de iod au efecte secundare și nu sunt recomandate oricui.

„Persoane care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloza microcristalina, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu);

  • persoanele care suferă de una dintre următoarele boli rare:

  • dermatita herpetiformis, boala a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitat;

  • vasculita cu valori nici ale complementului.

Persoanele care suferă de disfuncții tiroidiene, disfuncții renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului”, scrie Nuclearelectrica.

Nivelul radiațiilor a crescut, pe 8 august, de 4-16 ori față de indicii normali 

La 8 august, Sistemul teritorial automat de monitorizare a radiaţiilor (Automatic radiation monitoring system) din Arhanghelsk a înregistrat în şase din cele opt puncte monitorizate la Severodvinsk depăşirea nivelului de radiaţii gamma de 4-16 ori faţă de indicii normali, a declarat un responsabil al Rosghidromet, Iuri Peşkov.

Valoarea medie de radiaţii pentru Severodvinsk este de 0,11 ľSv/h (micro-Sievert/oră). După vârful înregistrat de radiaţii în cursul dimineţii, valorile au început să scadă şi la ora locală 14:30 fondul de radiaţii în oraş a revenit la normal, variind între 0,13 şi 0,16 ľSv/h (micro-Sievert/oră), potrivit publicaţiei 29.ru.

Incidentul s-a produs pe o platformă pe mare în apropiere de Severodvinsk. Ministerul Apărării rus a comunicat că au decedat două persoane. Ulterior, Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma unui test eşuat, iar alţi trei au fost răniţi. Ministerul Apărării de la Moscova a clasificat informaţiile despre acest incident, iar comunicatul despre creşterea nivelului de radiaţii a fost retras de pe internet.

Experţi internaţionali şi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii americane au avansat ipoteza că explozia de lângă Severodvinsk s-a produs în timpul testării unui nou tip de armament. Potrivit acestora, ar fi vorba de o rachetă de croazieră cu sistem de propulsie nucleară 'Burevestnik' ('Albatrosul', /SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO).

IGSU, după incidentul nuclear din nordul Rusiei: „Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, spune IGSU, duminică, într-un comunicat de presă distribuit și de celelalte două autorități.

IGSU amintește că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

Între timp, au apărut noi detalii despre incidentul nuclear din nordul Rusiei, care amintesc tot mai mult de reacţia autorităţilor sovietice, după catastrofa de la Cernobîl.

Redactor: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri