Sari la conținut
News Alert

Ce spun românii despre „revoluția fiscală”

Guvernul se pregăteşte să modifice Codul fiscal prin Ordonanţă de urgenţă în şedinţa de azi. Deşi coaliţia aflată la guvernare spune că modificările vor aduce mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor, românii nu par să fie foarte optimişti. Iată ce au răspuns în această dimineaţă oamenii reporterilor Digi24.:

-În principiu nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Știm cu toții că nu este în avantajul angajaților trecerea aceasta a contribuției de la angajator.

-Este clar că se vor complica lucrurile sau va fi destul de complicat până ne vom obișnui și asa.

-Este complicat, adică dacă se va întâmpla ce au spus ei că vor face, acea lege, probabil toate salariile vor scădea. Adică facem matematică și atunci salariile se duc în jos, din păcate. Vedem acum ce vor face angajatorii.

-E dezastru. E ceva mizerabil.

*

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal va fi adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului, după ce a fost amânată de două ori. „Revoluția fiscală” a fost criticată atât de sindicate, cât și de patronate. Ședința de Guvern, programată inițial pentru ora 15.00, a fost reprogramată pentru ora 13.00.

Printre măsurile anunţate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei „contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

O altă măsură se referă la majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1500 lei (în prezent) la 1950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

Totodată, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Pe aceeași temă