Cea mai scumpă apă din România curge la robinetele din Buzău

Data publicării:
robinet din care curge apă
Foto: Getty Images

Locuitorii din Buzău plătesc, de la 1 ianuarie, cel mai mare preţ pe metrul cub de apă livrat la robinete. Tariful este de 10,14 lei.

Compania de Apă Buzău a actualizat tarifele percepute pe apa potabilă şi canalizare conform politicii tarifare asumate încă din 2019, odată cu odată cu obţinerea unei finanţări europene pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ.

Astfel, buzoienii trebuie să plătească pentru metrul cub de apă potabilă 10,14 lei/metru cub, iar pentru canalizare şi epurare 7,02 lei/metru cub, în timp ce în judeţul Timiş un operator de apă practică un tarif de 3,84 lei/metru cub. Cele mai mari preţuri la apa potabilă se regăsesc în regiunea de sud-est a ţării locuitorii din Brăila plătind 8,87 lei/metru cub, la Galaţi 8,3 lei/metru cub, iar la Focşani 7 lei/metru cub, scrie News.ro

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, un tarif de peste 9 lei este practica şi de un operator din Vaslui.

Conform strategiei tarifare inclusă in proiectul de finanţare din fonduri europene obţinut de Compania de Apă în 2019, operatorul de apă din Buzău are impuse procente fixe de majorare a tarifelor până în anul 2025 inclusiv. În anul 2024 procentul de majorare al tarifului la apa potabilă este de 6,5, iar la canalizare şi epurare de 0,75. Anul viitor, ultimul în care este impusă o creştere a preţurilor, procentele de majorare sunt de 3,1 pentru apă potabilă şi 2,7 pentru canalizare şi epurare.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri