Cifrele şomajului global: 200 de milioane de oameni nu au un loc de muncă

Data publicării:
2201 20somaj-45160

La nivel global, sunt aproape 200 de milioane de șomeri, cam de zece ori populația României. Raportat la 7 miliarde de pământeni pare o cifră mică, dar totuși este vorba de 200 de milioane de oameni care nu au un loc de muncă, prea mult chiar și pentru o planetă întreagă. Cifra este una dintre cele mai ridicate din toate timpurile. În 2013, se estimează că se va ajunge la un record absolut.

Creşterea numărului de şomeri reflectă un declin al economiei mondiale. Este efectul incertitudinilor la nivel global, al scăderii cererii, a investiţiilor şi, în final, a angajărilor.

Anul trecut, numărul persoanelor fără un loc de muncă a fost de 197,3 milioane, cu 4,1 milioane mai mult faţă de 2011, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Cel mai afectat de şomaj este tineretul: numărul şomerilor cu vârsta de până în 24 de ani a fost de 74 milioane, reprezentând o rată de circa 13%. Cele mai mici niveluri ale şomajului în rândul tinerilor au fost înregistrate în ţări care au menţinut ucenicia, precum Germania, Austria sau Elveţia.

Organizaţia Internaţională a Muncii notează că, deşi epicentrul crizei financiare declanşate în 2008 s-a plasat în ţările dezvoltate, 75% dintre noii şomeri au provenit din alte regiuni, în special din estul şi sudul Asiei, dar şi din statele africane din sudul Saharei. Regiunile care au reuşit să împiedice un avans al numărului de şomeri s-au confruntat în schimb cu o scădere a calităţii muncii, pe fondul accentuării sărăciei.

Acolo unde nu face ravagii șomajul, munca prost plătită dă cam același efect. Aproape 400 de milioane de angajați supravieţuiesc împreună cu familiile lor cu mai puţin de 1,25 de dolari pe zi, un nivel sub care nici măcar de subzistență nu mai poate fi vorba. Alte 472 de milioane de angajaţi trăiau foarte aproape de acest prag.

Estimările pentru următorii ani în materie de şomaj sunt îngrijorătoare. Organizaţia Internaţională a Muncii vede o creştere a numărului de şomeri în următorii cinci ani, până la un total de 210 milioane. Avansul cel mai mare va fi anul acesta, de plus 5 milioane de şomeri, în mare parte pe fondul prelungirii crizei din zona euro. În 2014, numărul şomerilor va avansa cu aproape 3 milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri