Sari la conținut

Cinci români vor să doboare un record după ce vor traversa Marea Neagră vâslind

Cinci români au pornit într-o călătorie de mare anduranţă, prin care vor să doboare un record mondial. În doar două săptămâni, vor să traverseze Marea Neagră într-o ambarcaţiune cu vâsle. Ceea ce la prima vedere pare un efort titanic pentru cei 5 temerari care înfruntă - aparent relaxaţi - drumul de peste 1.000 de kilometri.

Cei cinci români care vor să cucerească Marea Neagră s-au pregătit intens în ultimul an. Vor să doboare un record mondial: traversarea Mării Negre într-o barcă cu vâsle. Şi vor să ajungă în portul georgian Batumi în doar 2 săptămâni, mult mai repede comparativ cu actualul record de 29 de zile.

„Mergem la origini şi dintr-un principiu foarte important, să arătăm oamenilor că pot face cu lucruri simple, lucruri măreţe. Este suficient să vrei să faci ceva să îţi pui în cap să duci la capăt proiectul pe care vrei să îl realizezi”, spune Vasile Oşean, membru al echipajului.

Ambarcaţiunea are aproape 9 metri. Oamenii vor vâsli câte doi, timp de 2 ore și se vor hrăni cu mâncare deshidratată. De asemenea, la bord există şi un sistem de filtrare a apei sărate, care o va transforma în apă potabilă. Condiţiile aprige din Marea Neagră sunt înfruntate de sportivi după ce au trecut prin luni întregi de exerciţii fizice şi diete de îngrăşare, pentru că vor pierde mult în greutate în cele 2 săptămâni.

„Eu a trebuit să dublez raţia de mâncare pentru a şi pune. Am crescut de la 75 la 86 de kilograme”, spune Ionuţ Olteanu, membru echipaj.

Temerarii au de parcurs o distanţă de 1200 de kilometri până în Georgia.

Echipajul a fost strâns de Andrei Roşu, cel care a traversat înot Canalului Mânecii în 2015 si a alergat într-un traseu de la Londra sau Paris. Tot el este unul dintre puţinii oameni din lume capabili să termine cea mai grea cursă de alergare din lume, de la Cercul Polar.

Ne dorim această traversare să fie un antrenament pentru cursa din decembrie, în care traversăm Atlanticul”, afirmă Andrei Roşu, liderul echipajului.

Românii vor să strângă bani pentru o cauză nobilă: construirea unui campus social.