Clujenii, primii din țară care primesc bani din bugetul local pentru plata bonelor

Data publicării:
parinti bone copii in parc
FOTO: Getty Images

Clujenii primesc bani pentru plata serviciilor oferite de bone, sumele fiind cuprinse între 250 de lei și 710 lei pe lună, în funcție de veniturile părinților. Banii provin din bugetul local al orașului Cluj-Napoca, informează Mediafax.

Potrivit metodologiei aprobate joi de Consiliul Local Cluj-Napoca, pot beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă clujenii care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie.

Ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil de vârstă preșcolară, în funcție de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie.

„Până la un venit de 2.100 lei se acordă 710 lei, de la 2.101 lei până la 2.500 lei suma de 550 lei, de la 2.501 lei până la 3.000 lei suma de 390 lei iar de la 3.001 lei până la 3.500 lei un ajutor de 250 lei”, au spus reprezentanții Primăriei clujene.

Primarul Emil Boc a declarat că este pregătită o sumă de 500.000 de lei pentru acest proiect, care poate fi suplimentată dacă va fi cazul.

„Suntem, cu siguranță, prima primărie din România care adoptă în Consiliul Local o astfel de hotărîre pentru plata bonelor. Sprijinul financiar vine din banii clujenilor, din taxe și impozite locale, pentru părinții cu venituri mai mici, pentru a-și putea angaja bone”, a spus Boc.

La nivelul orașului se înregistrează o creștere a cererilor de locuri în creșe care depășește capacitatea

Măsura a fost luată deoarece la nivelul orașului se înregistrează o creștere a cererilor de locuri în creșe care depășește capacitatea fizică de suplimentare a acestora.

În cele 16 creșe din Cluj-Napoca au fost anul trecut un număr de 674 locuri libere pentru care s-au înregistrat 1641 de cereri.

Printre motivele care au determinat această creștere se numără calitatea serviciilor publice de îngrijire, creșterea natalității din ultimii ani, dar și dezvoltarea orașului și standarde ridicate privind calitatea vieții pe care le oferă.

„Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, dacă ar avea posibilitatea de a se muta în orice oraș din țară, 15,32% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca, fiind considerat cel mai atractiv oraș”, au precizat reprezentanții Primăriei clujene.

În ultimii 10 ani, Primăria Cluj-Napoca a crescut capacitatea creșelor cu 692 de locuri astfel că s-a ajuns la un total de 1.232 locuri.

Municipalitatea are în pregătire proiecte de construire a noi creșe, care vizează înființarea a 430 de locuri până în 2021.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri