Detaliul care influențează atracția fizică a femeilor pentru bărbați

Data actualizării: Data publicării:
Cuplu indragostiti
FOTO: Gulliver / Getty Images

Muzica influențează atracția fizică dintre persoanele de sexe diferite și face ca înfățișarea unui bărbat să devină mai atractivă pentru femeile heterosexuale, arată un studiu publicat în revista academică Plos One și preluat în ediția online de miercuri a cotidianului francez lefigaro.fr.

Cuplu indragostiti
FOTO: Gulliver / Getty Images

Despre originea muzicii s-au elaborat nenumărate teorii. Una dintre acestea spune că poate influența atracția fizică dintre persoane de sexe diferite. O astfel de ipoteză, emisă printre alții și de Darwin în 1871 în "Originea speciilor", revine în actualitate. O echipă de cercetători de la Facultatea de Psihologie a Universității din Viena au vrut să afle dacă muzica influențează atracția sexuală și felul în care decidem că o persoană este sau nu atractivă, notează Agerpres.

Cercetătorii au luat în calcul două mecanisme posibile: "transferul de agreabilitate", altfel spus faptul că muzica induce o stare de bine, și "atribuirea greșită a stării de excitație" care se referă la cazul în care o situație stresantă (o scenă de acțiune dintr-un film spre exemplu) pe care o trăim în prezența unei persoane de sex opus, ne face să fim atrași mai ușor de acea persoană.

În cadrul cercetării au fost constituite trei grupuri din câte 32 de persoane heterosexuale: un grup format din bărbați și două grupuri de femei, femeile dintr-un grup fiind în perioada fertilă, celălalt grup, în perioada nefertilă.

Participanții au ascultat mai întâi un fragment muzical, după care li s-a arătat o fotografie cu fața unei persoane de sex opus, pentru ca apoi să fie puși să facă aprecieri referitoare la atractivitatea chipului respectiv și dacă și-ar putea imagina o relație amoroasă cu acea persoană.

Un alt grup de participanți a efectuat același test, dar fără muzică.

Rezultatele au arătat că femeile care au ascultat un fragment muzical mai complex și mai plin de emoție, au apreciat mai mult chipul bărbatului din fotografie și și-au putut imagina cu ușurință o relație cu persoana respectivă, în comparație cu femeile care nu au ascultat muzică.

Contrar teoriei lui Darwin care susținea că efectul muzicii este valabil atât la femei, cât și la bărbați, nu a fost observat niciun efect la bărbați.

Bruno Gingras, unul dintre autorii studiului, explică miza cercetării: "am vrea să vedem dacă abilitățile muzicale și creativitatea pot compensa un deficit în ceea ce privește aspectul fizic".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri