Doar 12% din românii cu dizabilităţi apţi de muncă sunt angajaţi: 240.000 de oameni pot munci, dar nu îi vrea nimeni

Data publicării:
dissability fb

240.000 dintre românii care au dizabilităţi pot şi vor să lucreze, dar sunt respinşi de angajatori la interviuri fără prea multe explicaţii, în ciuda faptului că statul oferă beneficii firmelor care angajează persoane cu dizabilităţi.

Cristian Secere are 34 de ani şi s-a născut cu un defect fizic: îi lipseşte palma stângă. Ani de zile şi-a căutat un loc de muncă, însă a găsit doar scuze: „Se caută diferite moduri de a scăpa de om, gen "nu este gestionarul de găsit, angajarea e închisă, e concediu", chestii de genul ăsta. "Depuneţi CV-ul şi aşteptaţi să vă sunăm". Şi... normal că nu sună nimeni”, povesteşte el.

În aceeaşi situaţie se află alte 240.000 de persoane cu dizabilităţi. Pentru ei, legea prevede ca firmele cu peste 50 de salariaţi să angajeze cel puţin 4% persoane cu dizabilităţi, oferind facilităţi fiscale. Aceeaşi lege oferă însă şi o portiţă de scăpare: firmele pot plăti o taxă ca să scape de această obligaţie.

Este o chestiune de mentalitate, de lipsă de informaţie, şi până la urmă asta trebuie să facem: să informăm că aceste firme beneficiază şi de alte facilităţi. De pildă, deducerea de impozit pentru banii pe care îi folosesc pentru amenajarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”, arată în acest context Gheorghe Păun, consilier al Ministrului Muncii,

În România există peste 17.000 de companii care ar putea oferi 140.000 de locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi. Cu toate acestea, doar 29.000 sunt angajate, adică 12%. În comparaţie, într-un stat ca Franţa rata de integrare a acestor oameni în muncă este de 70%, iar media europeană este de 50%.

Atitudinea discriminatorie a angajatorilor este principala cauză pentru care persoanele cu dizabilităţi nu îşi pot găsi un loc de muncă, recunosc specialiştii din Ministerul Muncii.

De fiecare dată când ajungeam undeva, se ţinea cont de aspectul fizic. Nu atât de eficienţa în muncă şi abilitatea pe care aş avea-o, ci de faptul că la exterior nu corespunzi”, spune o tânără imobilizată în scaunul cu rotile.

În România există aproape 700.000 de persoane cu diferite forme de dizabilitate, iar a treia parte din totalul lor sunt apte de muncă.

Ajutorul oferit de stat pentru o persoană cu dizabilităţi variază între 240 şi 290 de lei.

Experimentul Digi24

Reporterii Digi24 au vrut să testeze reacţia câtorva angajatori, aşa că au sunat mai mulţi patroni care doreau să angajeze manichiuriste şi croitorese. S-au prezentat drept persoane imobilizate în scaun cu rotile, iar răspunsurile primite au fost negative. Urmăriţi dialogul în materialul video ataşat articolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri