Două dintre cele mai mari orașe din Gorj riscă să devină localități-fantomă

Data actualizării: Data publicării:
oras pustiu motru

Ușor, ușor, dispar orașe întregi din România. Două dintre cele mai mari orașe din județul Gorj riscă să rămână pustii. Conform clasamentului făcut public de Institutul Național de Statistică. Numai anul trecut au plecat din Motru și Rovinari peste 500 de localnici.

Localitățile cu mii de locuitori riscă să devină „orașe-fantomă”.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Conform clasamentului publicat de INS în orașul Rovinari, rata plecării oamenilor în ultimii 10 ani este de 31 de persoane la 1.000 de locuitori. Primarul de aici însă spune ca datele nu sunt corecte, iar cei care au făcut acest clasament ar trebui să se mai informeze, și asta pentru că în ultimii ani oamenii, spune el, s au întors și au rămas în orașul Rovinari.

Robert Filip, primar Rovinari: M-aș fi bucurat ca cei care au făcut acest anunț să fi făcut totuși și o cercetare mai amănunțită în ultimii ani. Nu pot să neg că au fost probleme, probleme de genul asta au fost în toată țara.

Oamenii din oraș spun însă că tinerii au plecat pentru că traiul este tot mai greu.

Tânără: Da, situația se vede scăzută, tineretul în general se vede că a plecat și totul merge în jos. 
Bărbat: Nu mai este ce a fost, blocurile sunt vechi, tineretul nu mai are serviciu, pleacă. Am rămas noi, cei mai bătrâni. Viața e destul de grea.

Primar: Datele de la INS pot fi influențate

Mergem mai departe și ajungem în Motru. Aici, primarul susține că datele Institutului Național de Statistică nu sunt corecte.

Gigel Jianu, primar Motru: Datele de la INS pot fi influențate. De exemplu, așa cum am spus, Motru este un oraș tânăr, la început a fost așa, un miraj al locuirii la oraș, oamenii au venit din localitățile din jur.

Oamenii din oraș contrazic și aici spusele edilului.

Femeie: Pleacă tineretul, fac facultățile și unde să se ducă? Să-i întrețină părinții? Că am și eu un nepot la rândul meu.
Femeie: Deci aici va rămâne ca o pensiune de bătrâni. Înțelegeți? Deci, tineretul chiar nu are unde munci.

Acum 20 de ani, cele două orașe prosperau și ofereau mii de locuri de muncă, acum mineritul e în moarte clinică, iar oamenii rămân fără pâine.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri