Video Experiment Digi24. Ce poți cumpăra cu voucherul de 250 de lei pe care românii săraci îl vor primi cu trei zile înainte de Paște

Data actualizării: Data publicării:
o femeie face cumparaturi in piata
Statistic, coșul de bază costă cu 40% mai mult, românii au altă părere. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Românii vulnerabili primesc vouchere de 250 de lei pentru masa de Paște. Ar avea nevoie de ulei, făină, zahăr, legume, carne şi lactate. Dar, pentru că prețurile au crescut incontrolabil în ultima perioadă, socoteala voucherelor nu prea se potrivește cu cea din târg. 

Digi24 a făcut un experiment, iar un reporter a plecat la cumpărături cu 250 de lei, bani care ar trebui să ajungă pentru masa de Paște. În teorie.

Reporter: Vreau și eu vă rog frumos, de la dumneavoastră patru legături de ceapă, trei legături de ridichi, două salate, patru legături de usturoi că vreau să fac un drob. Cât trebuie să vă dau?

Comerciant, în piață: 46 de lei.

Reporter: Vreau și eu să cumpăr de la dumneavoastră un kilogram de roșii, un kilogram de castraveți, două kilograme de cartofi și aș vrea și două verze.

Comerciant: 73,6 lei.

Reporter: Pentru un kilogram de banane și unul de mere am plătit 21 de lei. Acum este momentul să luăm ouă.

În piețele din Târgu Jiu, un ou se vinde cu 1,5 lei.

Reporter: Astfel, dacă pe masa de Paște vreau să pun zece ouă roșii, voi da din buzunar 15 lei. Dacă am vrea să punem pe masă și brânză, ar trebui să mai scoatem 30-35 de lei. Cât despre carne...

Producătorii anunță că anul aceste de Paște un kilogram de carne de miel se va vinde cu 40 - 45 de lei.

Reporter: Doar pentru aceste alimente am plătit 243 de lei. Practic, am cheltuit toți banii. Suma e prea mică, spun oamenii.

Cumpărător: Chiar nu are ce să cumpere. E mai nimic.

Reporter: Sunt puțini bani?

Cumpărător: Foarte puțini. Sunt puțini. Eu mă încadrez în cadoul ăsta făcut de Guvern, dar sunt foarte puțini.

Cumpărător: Ce putem să cumpărăm cu 250 de lei, să punem pe masa de Paște? Mai nimic, dar trebuie să ne descurcăm singuri, deci dacă nu te descurci singur nu te ajută nimeni.

Ministrul Boloș spune că voucherele vor fi încărcate pe carduri pe data de 13 aprilie, cu trei zile înainte de Paște.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri