Experiment Digi24. În cât timp parcurge un șofer 7,5 km pe un bulevard aglomerat din București

Data actualizării: Data publicării:
trafic

7 kilometri şi jumătate de pe un bulevard aglomerat din București se parcurg în 14 minute. Timpul a rezultat în urma unui experiment făcut în septembrie, anul trecut, de Compania Municipală Managementul Traficului București, după ce semafoarele de pe Bulevardul Iuliu Maniu au fost optimizate. O echipă Digi24 a făcut în această dimineanţă propriul experiment şi timpul scos a fost aproape dublu. Primăria spune că scenariul ar mai fi plauzibil, dar trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori, ziua şi ora deplasării şi maşinile parcate neregulamentar.

Este ora 8.00, începem experimentul Digi24. Vrem să vedem în cât timp parcurgem un drum de aproximativ 7 km pe bulevardul Iuliu Maniu. Noi suntem acum aproape de intersecţia Iuliu Maniu - Vasile Milea. Vrem să ajungem aproape de ieşirea din Bucureşti spre A1. Pe Waze ne arată că am face 20 de minute. Haideţi să pornim!

Drumul nostru ne poartă mai întâi spre Politehnică, o zonă cu trafic intens, unde sunt câteva clădiri mari de birouri, campusul studenţesc şi o gură de metrou.

Primul semafor pe care îl întâlnim pe drum este verde. E un semn bun, dar să vedem ce ne aşteaptă mai departe.

Următorul hop? Intersecţia din zona Lujerului, una care face legătura cu cartierele Crângaşi şi Drumul Taberei. Ne ajută şi faptul că poliţiştii fluidizează traficul, aşa că ne continuăm drumul fără să stăm prea mult.

Suntem deja la jumătatea drumului , la autogara Militari. Am facut pana acum 17 minute, este al 11-lea semafor pe care il prindem si de aceasta data este roşu.

De aici până la finalul traseului mai sunt aproape trei kilometri şi doar două semafoare.

Am ajuns la destinaţie. Suntem aproape de ieşirea spre A1. Este ora 08.25, am prins in total 13 semafoare, din care 8 pe culoare roşie.

Acelaşi traseu a fost parcurs în 14 minute de reprezentanţii Companiei Municipale Managementul Traficului București. Aceştia au făcut experimentul în luna septembrie a anului trecut.

Şoferii sunt de altă părere, spun că au fost zile când au stat în trafic mult mai mult decât au dovedit angajaţii primăriei.

Șofer: Foarte aglomerat, cred că am făcut 10 minute de la Autogară până aici. Deci 14 minute de la Cotroceni... Nu prea.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, spun cei de la Compania Municipală. Scenariul mai e posibil însă trebuie luați în considerare mai mulți factori: ziua și ora deplasării, dacă sunt sau nu parcări neregulamentare sau staționări interzise, care afectează mai ales circulația mijloacelor de transport în comun sau sensul deplasării. În plus, in acest moment, pe Drumul Osiei se circula foarte dificil si din acest motiv se blocheaza frecvent banda 1 a Bulevardului Iuliu Maniu.

Șofer: Aici e dezastru de fiecare dată, în fiecare dimineață. Cât faceţi în medie de la Cotroceni până aici? 40-45, depinde de oră, invers e nasol, când vrei să intri în Bucureşti.

Am parcurs şi drumul de întoarcere.. în 35 de minute.

Eugen Ionescu - specialist în trafic urban: Pe tot acest traseu de 7,5 km sunt o serie de intersecții, unele nesemaforizate, sunt treceri de pietoni la fel, nesemaforizate, şi astea înseamnă obstacole în fluenţa traficului. În primul rând, trebuie analizată fiecare intersecţie, ca geometrie, ca fluxuri de circulaţie. După, se face corelarea între intersecții, adică ajungem la acea undă verde.

Bulevardul Iuliu Maniu este una dintre cele mai aglomerate artere ale Capitalei, pentru că face legătura cu Autostrada 1 spre Vest şi şoseaua de Centură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri