Fenomenul numit „Marea Demisie” se extinde din Occident și în România

Data actualizării: Data publicării:
Angajate care lucrează la laptop, într-un birou.
Fenomenul numit „Marea Demisie”, care le dă bătaie de cap firmelor din Statele Unite și Europa de Vest a ajuns și în România.

Fenomenul numit „Marea Demisie”, care le dă bătaie de cap firmelor din Statele Unite și Europa de Vest a ajuns și în România. Potrivit unui studiu recent, 1 din 5 români ar fi gata să renunțe la locul de muncă fără a avea alte oferte la îndemână. Psihologii spun că situația apare după doi ani de pandemie, în care angajații au suferit fie de suprasolicitare, fie de inceritudine. Urmează o etapă în care companiile se vor lupta să îşi păstreze angajaţii.

Cristina și-a dat demisia de la locul de muncă pe care îl avea într-un salon de înfrumusețare în decembrie, fără să fi avut alte oferte la acel moment. După câteva săptămâni de căutări, s-a angajat la un cazino online.

Cristina, dealer online: Am început acum câteva zile. Este departe, dar oricum este colectivul mult mai plăcut.
Reporter: Nu ți-a fost frică să pleci de la locul de muncă fără să ai oferte pe masă?
Cristina: Ba da. Într-adevăr, pentru că e greu în ziua de azi să trăiești fără un salariu, dar m-am descurcat, am găsit foarte repede.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Șapte din zece candidați vor o schimbare profesională în 2022. 1 din 3 dorește un loc nou de muncă pentru un salariu mai bun. 5% spun că sunt pregătiți chiar pentru o reconversie profesională.

Tânăr: Mă interesează în primul rând un salariu decent, să mă susțin în București, și ore de muncă cât mai lejere.
Tânără: Oportunități să avansăm, salariul cât mai mare, pentru că este situația care este.

Raluca Dumitra, reprezentant al unei companii de recrutări: Ce e diferit acum, e că avem un procent semnificativ - 21% dintre angajați care și-ar da demisia fără niciun plan de back-up. Cei mai predispuși sunt tinerii, cei care se află la început de carieră, cei până în 25-35 de ani, indiferent de domeniul în care lucrează, pentru că e o generație predispusă să accepte mai puține compromisuri din partea angajatorilor.

Psihologii spun că pandemia a schimbat modul în care oamenii se raportează la locurile lor de muncă.

Keren Rosner, psiholog: Au fost situații în care persoanele au acceptat joburi de compromis, iar acum, când simt că pot avea pretenții și că pot să aleagă, încearcă să schimbe și să ajungă unde-și doresc.

Angajatorii sunt nevoiți să se adapteze la o lume nouă, după mulți ani în care aveau primul cuvânt de spus.

Cristian Păun, profesor de economie: Singura posibilitate pe care o au e să-și trateze angajații mai bine din punct de vedere salarial și al condițiilor de muncă, al pregătirii profesionale continue. Sunt foarte multe firme care au înteles că, dacă vor să-și păstreze angajații, pe lângă mașina de serviciu, telefon, trebuie să le ofere conexiune la net și vedem tot mai multe companii care au înțeles că pregătirea profesională poate fi un atuu în relația cu angajații.

În 2022, 1 din 3 români vrea să lucreze într-o companie multinațională. 1 din 5 candidați preferă munca la distanță.

Reporter: Cezara Scutari / Operatori: Iulian Cocârneață, Cătălin Mihalache

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri