Sari la conținut

Fumatul interzis. Românii care au ieșit aseară în baruri și restaurante s-au conformat

Fumatul va mai fi permis la terasele deschise, în aer liber, în parcuri, dar nu aproape de locurile de joacă pentru copii, în refugiile pentru mijloacele de transport și în locuințele fiecăruia, cu condiția ca acestea să nu aibă și destinație economică”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Încă de ieri, la intrarea în localuri, patronii au afişat mesaje prin care îşi anunţau clienţii că fumatul în interior este interzis.

- Cum te-ai obişnuit cu ideea?

- Foarte greu, deci aţi văzut că nu este nimeni înăuntru, toată lumea iese afară şi fumează, intră iarăşi înăuntru.

De teamă să nu piardă clienţi, proprietarii barurilor vor să deschidă mai devreme terasele.

Noi deja am înaintat documentele pentru deschiderea terasei mai devreme anul acesta, sperăm să o deschidem pe 1 aprilie şi ne gândim chiar să rămână ca terasă permanentă unde vom monta încălzitoare, pături, aşa cum fumează lumea la Viena”, spune proprietarul unui bar.

Şi în puburile şi cafenelele din Sibiu, de la miezul nopţii nu s-a mai fumat, iar clienții nu au avut decât să respecte lege. De altfel, mulţi fumători nu s-au arătat deranjaţi.

- Fumez de 15 ani, dar e ok pentru mine.

- Începând de astăzi e obiceiul ăsta, să ieșiți afară sau obișnuiați și înainte?

- Am fost și prin afară și m-am obișnuit să fumez afară

***

- În Franța, asta se întâmplă de, poate, opt ani.

- Deci nu este o problemă pentru tine.

- Nu, pentru mine nu.

***

- E mult mai bine să nu fumezi înăuntru.

- Deci, deși ești fumătoare, e bine pentru tine să ieși.

- Da! Pentru că poți să intri și să ieși fără să miroși a țigări. E mult mai bine!

„De astăzi nu se mai fumează nicăieri. Eu sunt nefumător, eu, personal, am așteptat ziua asta și se pare că toată lumea asta, de aici, așteaptă... a așteptat acest moment”, a spus proprietarul barului.

Legea interzice fumatul în spaţiile publice închise, cum ar fi la locul de muncă, în instituţiile publice, în lift sau pe holul blocului. Fumătorii nu îşi vor putea aprinde ţigări nici în restaurante, baruri, malluri sau teatre. Legea se aplică şi în cazul instituţiilor de învăţământ, spitale, gări, aeroporturi sau locuri de joacă pentru copii.

(Click pentru a mări)