M. Câmpeanu, despre pensionarea femeilor la 65 de ani: „N-am luptat noi pentru drepturi egale cu bărbații?”

Data publicării:
casa de pensii mediafax

Întrebată fiind de ce este nevoie de egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, Mariana Câmpeanu a întrebat retoric: Dați-mi voie să fiu puțin malițioasă, dar n-am luptat noi pentru drepturi egale cu bărbații? Nu ne zbatem noi să avem drepturi egale cu bărbații?”.

Ministrul Muncii a explicat că este nevoie de eliminarea decalajelor între persoanele care contribuie, prin plata taxelor, la stat și persoanele care ies la pensie.

Mai mult, aceasta a adus în discuție recomandarea de țară făcută de Fondul Monetar Internațional.

„Este nevoie de aceast proiect de lege pentru că această politică de egalitate de gen este dusă în mod special în Europa, dar nu numai. Au fost și conferinţe la nivel mondial pe această temă. Al doilea argument este legat de sustenabilitatea sistemului de pensii nu numai din România, ci și din alte țări din Uniunea Europeană.

Era nevoie de eliminarea acestor decalaje prin posibilitatea ca o persoană să rămână activă cât mai mult timp pentru că s-a creat un decalaj între persoanele care contribuie și cele care ies la pensie. Indiferent de ce am face noi, avem o recomandare de țară care este o măsură pe care trebuie să o aplici în mod obligatoriu și urgent”, a afirmat aceasta în emisiunea „Kilometrul 0”, de la Digi24.

Femeile născute după 1970 se vor pensiona la 65 de ani începând din 2035, când va fi egalizată vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri