Sari la conținut

Maternitatea de stat unde fiecare bebeluș are propriul salon

După doi ani de muncă şi o jumătate de milion de lei investiţi, e gata secţia de neonatologie a Spitalului din Sf. Gheorghe. Şi arată a spital cum vedem în filmele americane. Fiecare bebeluş are propriul lui salon, aparatura este nouă, la fel şi mobila.

10 saloane pentru mame şi bebeluşi, alte trei pentru copiii născuţi prematur, precum şi cabinetele medicilor - toate au fost aduse în zilele noastre, cu bani europeni. Aparatura sofisticată şi mobilierul din secţie sunt nou-nouţe.

E o diferenţă mare, acum 13 ani am născut o fetiţă. Condiţiile erau... Mai aşa... Fără comentarii ... Acum suntem mulţumiţi şI fericiți că avem un spital frumos”, spune o proaspătă mămică.

La iniţiativa unui doctor şcolit în Statele Unite, saloanele pentru bebeluşii născuţi înainte de termen sunt aidoma celor din spitalele de peste ocean.

Bebeluşii născuţi bolnavi au nevoie să fie într-un mediu liniştit, întunecat, cu stimuli cât mai puţini, ca să se poată dezvolta şi vindeca corespunzător. Asta eu cred că poţi să faci cel mai bine dacă nu sunt puţini într-o hală mare”, spune Gyulai Gabriella, şefa secţiei de neonatologie.

Lucrările de modernizare ale întregului spital au început în urmă cu mai bine de 10 ani. 10 milioane de euro - fonduri nerambursabile - atât a costat reabilitarea.

Trebuia renovat. Sala de naşteri s-a renovat, sălile de operaţii cred că într-o lună vor intra în circuit”, spune Antal Almoş, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorge.

S-a investit şi în aparatură medicală performantă. Spitalul din Sfântu Gheorghe e unul din puţinele din ţară în care medicii au la dispoziţie un aparat care detectează, imediat după naştere, eventualele probleme de auz ale bebeluşilor. Cei 7.000 de euro s-au strâns din donaţii.

Anual, vin pe lume în maternitatea din Sfântu Gheorghe peste 1000 de copii.