O nouă ocupaţie în România, aprobată azi de Guvern

Data actualizării: Data publicării:
angajati birou calculatoare shutterstock_284519087

Ocupaţia de "expert în dezvoltare durabilă" va introdusă în nomenclatorul Clasificarea ocupaţiilor din România (COR), după ce Ministerul Muncii a avizat favorabil o solicitare în acest sens a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

angajati birou calculatoare shutterstock_284519087
FOTO: Shutterstock

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cererea a primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii în data de 22 februarie.

"Ocupaţia 'expert în dezvoltare durabilă' va avea codul 242232 şi va fi introdusă în cadrul Grupei de bază 2422 - Specialişti în domeniul politicilor administrative. Acest cod va putea fi folosit cu titlu provizoriu până la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea Clasificării ocupaţiilor din România, care va statua această ocupaţie profesională", precizează sursa citată.

Motivul pentru care s-a solicitat introducerea acestei ocupaţii îl reprezintă revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabilă din 2008 şi implementarea celor 17 obiective ale Dezvoltării Durabile (ODD) din Agenda 2030.

"În domeniul dezvoltării durabile există nevoia aplicării unui cadru strategic, legislativ şi instituţional coerent şi formarea unor nuclee ale dezvoltării durabile în instituţiile publice cheie din România, iar pentru acest lucru este nevoie de oameni bine pregătiţi în acest domeniu", se explică în comunicat.

"Acum suntem în procesul de revizuire a Strategiei din 2008 şi am considerat că trebuie să gândim şi să aplicăm sustenabil această revizuire, care va putea fi implementată cu succes dacă există aceste nuclee în care vor activa oameni dedicaţi şi pregătiţi. Aşadar, consider că este un pas important introducerea acestei ocupaţii în nomenclatorul

Clasificării ocupaţiilor din România, unul care ne va ajuta să creştem nivelul de reuşită în ceea ce priveşte şi obiectivele dezvoltării durabile", a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, citat în comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri