Ocnele Mari. „Noaptea pocnesc toate alea. Toate încheieturile la casă pocnesc. Mă sperie”

Data publicării:
ocnele mari

„Crăpăturile sunt de trei-patru ani. Dar de un an şi jumătate s-au accentuat”, spune o localnică arătând reporterului pereții casei sale.

Pământul clocoteşte la Ocnele Mari. 20 de locuinţe stau pe galerii de mină care au fost inundate de apă sărată.

„Într-o noapte dacă se întâmplă ceva, ce facem? Cei care sunt trecuţi pe listă sunt la 150 de metri distanţă de noi. Dacă se întâmplă ceva acolo, noi nu ne ducem peste ei?”, se întreabă una dintre localnicele a cărei casă nu este socotită de autorități ca fiind în pericol iminent.

„Noaptea pocnesc toate alea. Toate încheieturile la casă pocnesc. Mă sperie”, mărturisește o altă femeie.

Între locuinţe au fost puse sonde pentru exploatarea zăcămintelor de sare. Dedesubt s-au format caverne, care s-au unit, iar pe 16 hectare au creat un gol uriaş cu milioane de metri cubi de saramură. Terenul se lasă, iar odată cu el şi locuinţele. Deşi casele sunt crăpate, nu toată lumea va fi strămutată.

Foarte important ca, pe de-o parte, să punem în siguranţă acolo unde, din analize, rezultă că ar fi un viitor risc şi, pe de-o parte, nu ne propunem să depopulăm zona”, a precizat Constantin Melinte, directorul tehnic al Exploatării Miniere Vâlcea.

Rodica Pavel este pe lista celor care vor fi strămutaţi. A avut de ales între bani, contravaloarea casei şi o locuinţă nouă. A ales a ultima variantă. „N-am nicio speranță că se va face. Mi-e frică. Sunt mișcari, mai ales noaptea se aud, când stăm în pat”, spune femeia.

Locuinţa vecinei ei, însă, nu este în pericol, susţin autorităţile. „Ne-am supărat foarte tare. Din punctul dumnealor de vedere, pericolul iminent este în mijlocul satului. Sunt trei case pe lista de strămutări. Una este la 200 de metri de casa mea. Să nu îmi spună că la 200 metri este pericol şi la mine nu este pericol!”, se plânge Ramona Popescu.

Dacă toate cele şapte familii vor accepta o locuinţă nouă, autorităţile spun că până la sfârşitul anului oamenii vor fi mutaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri