Doi copii mici au fost găsiți în viață după 60 de ore de la alunecarea de teren din Filipine. "Este un miracol"

Data publicării:
copil salvat in filipine
O fetiţă de trei ani şi un bebeluş de două luni au fost salvaţi la aproape 60 de ore de la alunecarea de teren din Filipine în care cel puțin 15 oameni au murit. FOTO: Danny Escabarte X (Twiiter)

O fetiţă de trei ani şi un bebeluş de două luni au fost salvaţi la aproape 60 de ore de la alunecarea de teren din Filipine în care cel puțin 15 oameni au murit, iar în jur de 100 sunt dați dispăruși. Echipele de intervenție au descris salvarea ca pe un miracol.

Fetiţa a fost salvată de echipele de intervenţie care, după producerea catastrofei, au săpat cu mâinile goale şi cu ajutorul unor lopeţi încercând să găsească supravieţuitori în satul minier Masara de pe insula Mindanao, în sudul Filipinelor, a declarat Edward Macapili, directorul agenţiei provinciale pentru gestionarea catastrofelor naturale.

"Este un miracol. Asta le dă speranţă echipelor de salvare. Rezistenţa unui copil este în general mai scăzută decât cea a adulţilor şi, cu toate acestea, copiii au supravieţuit. E un mare miracol că au putut fi salvaţi după mai mult de 48 de ore. S-a presupus că în acest moment nu vom mai găsi pe nimeni în viaţă", a adăugat oficialul filipinez, citat de Agerpres.

O înregistrare video ce arată un salvator ţinând fetiţa în braţe, care plângea şi era acoperită de noroi, a fost distribuită pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cei doi copii nu aveau nicio rană. Richard Gordon, preşedintele Crucii Roşii din Filipine, organizaţie ai cărei voluntari ajută la operaţiunile de salvare, a spus că fetiţa şi bebeluşul care au fost salvaţi au fost duși la un spital din zonă pentru a fi examinaţi de medici.

Cel puţin 15 morţi

Alunecarea de teren, provocată de ploi abundente, s-a produs marţi seară, distrugând case şi acoperind trei autobuze şi un vehicul care urma să îi preia pe muncitorii dintr-o mină de aur.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte 31 rănite. Peste 100 de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi, potrivit celui mai recent bilanţ al autorităţilor filipineze. Continuă să plouă în Filipine, dar salvatorii nu renunță la a căuta alţi supravieţuitori.

Alunecările de teren sunt frecvente în mare parte a Filipinelor, din cauza reliefului muntos, a precipitaţiilor abundente şi a defrişărilor asociate cu exploatările miniere, dar şi cu agricultura şi cu tăierile ilegale de păduri. Precipitaţiile abundente din anumite zone din Mindanao, a doua insulă ca mărime din Filipine, au provocat în ultimele săptămâni zeci de alunecări de teren şi inundaţii care au constrâns zeci de mii de persoane să se refugieze în adăposturi de urgenţă.

Sute de familii din Masara şi patru sate învecinate au trebuit să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze în astfel de centre de teama unor noi alunecări de teren.
Şcolile din regiune şi-au suspendat cursurile. Zona afectată de alunecarea de teren de marţi seară a fost declarată "interzisă pentru construcţii" după precedente scurgeri de noroi din 2007 şi 2008, a precizat Edward Macapili. "Le-am cerut oamenilor să părăsească acest loc şi le-am oferit un alt loc în care să se mute, doar oamenii sunt încăpăţânaţi şi s-au întors aici", a adăugat el.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri