Video Cel puţin nouă persoane au rămas blocate într-o mină de aur din Turcia după o alunecare masivă de teren

Data publicării:
mina aur

Cel puţin nouă persoane au rămas blocate într-o mină de aur din provincia Erzincan situată în nord-vestul Turciei, după ce o movilă de pământ care ar putea fi contaminată cu cianură s-a desprins marţi şi a luat-o la vale, au anunţat autorităţile turce. Mina și-a oprit activitatea, iar acțiunile companiei au scăzut cu peste 50% pe bursa din Toronto.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Nu sunt veşti despre nouă mineri. O operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare, cu o echipă de 400 de persoane”, a declarat ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya la postul public TRT Haber, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Este vorba despre o alunecare a unei movile formate dintr-un morman de pământ scos din mină”, a precizat ministrul.

Pământul care s-a prăbuşit ar putea conţine cianură folosită pentru extragerea aurului, a avertizat un sindicat minier.

„Salvarea minerilor ar putea dura mult timp din cauza solului care conţine cianură”, a indicat Basaran Aksu de la sindicatul Bagimsiz Maden Is.

„În acest moment, nu se pune problema unei scurgeri în Eufrat”, fluviul care traversează provincia Erzincan, a declarat guvernatorul Hamza Aydogdu.

Ministerul Mediului a anunţat la rândul său că au fost luate măsuri pentru „prevenirea scurgerii materialelor în Eufrat”.

Alunecare masivă de pământ

Potrivit primelor imagini difuzate de presa turcă, o movilă de pământ s-a prăbuşit în câteva secunde şi a alunecat ca un flux de lavă într-o vale, acoperind o suprafaţă extinsă.

Yerlikaya a precizat că este vorba despre „o masă de pământ de 8 până la 10 decari”, care ulterior s-a răspândit pe „100 de decari” (unitate de măsură pentru terenuri, un decar fiind egal cu zece ari - n.r.).

„Am luat dispoziţii pentru iluminatul nocturn. Avem o singură dorinţă: să putem da veşti bune familiilor lor”, a adăugat el.

Alunecarea de teren s-a produs în jurul orei locale 14:00 (11:00 GMT) în Ilic, în provincia Erzincan, iar agenţia de stat pentru gestionarea dezastrelor Afad a anunţat că au fost mobilizate echipe de intervenţie din oraşele învecinate.

În regiune sunt aşteptaţi ministrul de Interne şi ministrul Energiei, potrivit canalului privat turcesc NTV.

„Ne vom mobiliza toate resursele pentru a face lumină în legătură cu cauzele acestui incident”, a declarat compania turcă responsabilă de mina de aur, Anagold.

Activitate suspendată

Mina, care are 667 de mineri angajaţi, a fost anterior implicată într-un caz de scurgere de cianură, în 2022, ceea ce a determinat autorităţile să-i suspende temporar activitatea.

Cu toate acestea, mina s-a redeschis după ce a fost achitată o amendă, provocând proteste din partea opoziţiei turce.

„În pofida scurgerii de cianură, permisul minei nu a fost retras, iar capacitatea acesteia a fost mărită. Societatea a beneficiat de protecţie legală (...). Toate acestea au deschis calea spre dezastru”, a declarat Colegiul Medicilor din Turcia.

Alunecările de teren sau prăbuşirea minelor sunt evenimente relativ frecvente în unele regiuni ale Turciei. Un număr de 42 de mineri şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii survenite în 2022 la Amasra, în nordul ţării.

Compania minieră SSR Mining şi-a suspendat marţi producţia după alunecarea de teren, soldată cu cel puţin nouă mineri daţi dispăruţi şi o scădere de peste 50% a acţiunilor sale la bursa din Toronto, transmite miercuri Reuters.

Compania a declarat că operaţiunile au fost suspendate ca urmare a unei „alunecări de proporţii”.

SSR nu a răspuns imediat unei solicitări de a face comentarii transmisă biroului său din Turcia.

Guvernul a declarat că a demarat o anchetă asupra acestui incident.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri