Oierii au renunțat la protest, după ce autoritățile au promis că modifică legile pășunatului și vânătorii

Data publicării:
protest ciobani INQ Octav Ganea 01


Actualizare 18.00 Oierii au renunțat la protestul de la Parlament, după un miting care a durat aproape șase ore.

Actualizare 16.00. Oierii au obţinut o primă promisiune - modificarea legilor păşunatului şi vânătorii. Protestul lor, paşnic la început, s-a sfârşit prin escaladarea gardului Senatului. Câteva sute au trecut de jandarmi şi au ajuns în biroul preşedintelui Senatului, unde şi-au spus ofurile: legea actuală le interzice păşunatul peste iarnă şi nu îi lasă să ţină mai mult de 3 caini ciobănești la stână.

Președintele Senatului l-a sunat pe premierul Dacian Cioloș pentru a discuta despre modificarea legilor pășunatului și vânătorii, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a arătat că șeful Senatului dorea modificarea legii printr-o ordonanță de urgență, dar că premierul i-a spus că acest lucru nu este posibil, deoarece este vorba despre o inițiativă legislativă venită de la Parlament.

În cel mai scurt timp guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală (...) Putem găsi o altă formulă legislativă care să includă revendicările oierilor”, a spus Dan Suciu.


Actualizare 14.35. Senatorul ALDE Cristiana Anghel spunea că această problemă s-ar rezolva dacă Executivul ar da o ordonanță de urgență prin care să fie abrogate cele două prevederi care îi nemulțumesc pe crescătorii de oi. Este vorba de cea referitoare la numărul maxim de câini admiși la o stână și de cea care prevede că, între 6 decembrie și 24 aprilie, turmele nu pot ieși la pășunat.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a spus că Guvernul va face demersurile necesare în acest sens. „Sperăm să găsim calea cea mai bună pentru a împăca crescătorii de ovine cu vânătorii”, a spus ministrul într-o intervenție telefonică la Digi24.

„Legea s-a adoptat în perioada anterioară venirii actulaului Guvern la putere și cred că a fost o scăpare. Nu putem să nesocotim că avem o activitate importantă, cea a oieritului, avem tradiție, avem o piață importantă și trebuie să trebuie să avem în vedere faptul că, în România, există rezerva cea mai mare de răpitoare din statele membre ale UE. Avem jumătate din numărul de urși din Europa”, a mai spus ministrul, aflat în prezent la Bruxelles.  

„Trebuie să ne așezăm la masa discuțiilor și să ascultăm ambele părți. Mie mi s-au părut extrem de pertinente puntele de vedere ale crescătorilor de oi. Mi se pare corect să se adopte o cale legislativă, calea cea mai rapidă este aceasta (o ordonanță de urgență, n.r). I-am spus la sfârșitul săptămânii trecute premierului că se așteaptă organizarea unor proteste care vizau modificarea legii”, a mai spus Achim Irimescu.  

„Se prevede ca, între 6 decembrie și 24 aprilie, să nu se permită accesul la pășunat. În cazul de față, trebuie făcută o separație clară, sunt situații în care oierii dețin terenuri pe care să iasă la pășunat. Sunt o serie de aspecte care trebuie modificate. O vom rezolva înainte de sfârșitul anului”, a mai spus ministrul Agriculturii.  


Actualizare 14.15. Un jandarm a fost rănit în timpul protestelor. 

Actualizare 14.00. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o întâlnire cu reprezentanții oierilor. La finalul discuțiilor, reprezentanții oieriulor și-au spus părerile. 

„Vânatul e distrus de braconieri, nu de câinii ciobănești, care nu se distanțează de turmă. Chiar la CE s-a și discutat această chestiune. Suntem foarte deciși ca, la acestă lege, să fie supendate acele două-trei articole care ne îngrădesc dreptul la proprietate, numărul la câini, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu din 7 decembrie până în 24 aprilie mi se pare că este un abuz”, a spus un fermier.

„24 aprilie pentru oierit înseamnă arest la domiciliu și moarte sigură”, a fost de părere un alt reprezentant al oierilor.

Actualizare 13.40. Câteva sute de oieri au forțat intrarea în curtea Palatului Parlamentului și unii au reușit să intre. Jandarmii au fost nevoiți să intervină și au dat cu gaze lacrimogene. 

Câteva sute de oieri au încercat să discute cu parlamentarii. Până la urmă, jandarmii au lăsat crescătorii de oi să intre în curtea Parlementului.

Oierii sunt recalcitranți, ei spun că vor rămâne fără animale dacă vor avea voie să crească doar trei câini la fiecare stână. Sensul de mers către 13 Septembrie a fost blocat.  

„Am dezbătut și am respins propunerea legislativă. S-a modificat și a trecut. E o perioadă când pășunea trebuie să se refacă. Fiind teren umed, prin trecerea repetată cu ovinele, care distruge suprafața, eu zic ca e corect”, a spus senatorul Saghian Gheorghe.

Oamenii spun că un act normativ care prevede reducerea numărului maxim de câini de la stâne nu ar trebui să treacă de Parlament. Oierii huiduie și le cer parlamentarilor să scoată proiectul de pe ordinea de zi sau să nu îl voteze. 

Oierii care protestează în fața Parlamentului au ieșit din dispozitivul amplasat în Parcul Izvor și au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului, scrie Agerpres.

Protestul oierilor era programat să înceapă la ora 12.30 și să se încheie la ora 17.00, dar la ora 12.00 aceștia au ieșit din dispozitivul amplasat de jandarmi în Parcul Izvor și au pornit pe carosabil înspre Piața Constituției.

O delegație a oierilor urma să aibă o întâlnire cu membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

Președintele Asociației Țara Loviștei din Vâlcea, Constanța Ștefan, susține că ieșirea oierilor din dispozitiv a fost o provocare pentru a împiedica desfășurarea în condiții normale a protestului, precizând că până în acel moment aceștia erau calmi.

Potrivit președintelui Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei, la protest sunt așteptați în jur de 6.000 de fermieri care vor abrogarea Legii Vânătorii.

Parlamentarii au stabilit: la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Cine încalcă legea riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sunt revoltaţi şi spun că nu pot păzi 600 de ovine cu doar trei câini, aşa cum cred parlamentarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri