Orașul rămas de 20 de ani fără lifturi

Data publicării:
blocuri

Lifturile sunt stricate în 12 din cele 13 blocuri în care sunt instalate astfel de mecanisme. Se întâmplă în Călăraşi. În unele imobile, cabinele au fost vândute la fier vechi, de multă vreme. Primăria oraşului spune că nu îi poate ajuta pe oamenii care locuiesc în aceste blocuri pentru că de reparaţii trebuie să se ocupe asociaţiile de proprietari.

Pe scări. Aşa sunt nevoiți să urce şi să coboare, chiar şi de mai multe ori pe zi, locatarii blocurilor cu 10 etaje, din municipiul Călăraşi, aflate toate în acelaşi cartier. Mai exact, peste 500 de familii, din 12 imobile. Mulţi dintre cei care locuiesc la etajele superioare sunt în vârstă. Iar treptele sunt o provocare chiar şi pentru tineri.

Andreea Bajdechi, jurnalist Digi24: Am ajuns la etajul 5, cu greu mai pot respira, așa că vom lua o pauză și mai urcăm încă cinci etaje. Am ajuns într-un final și la etajul 10. Acest traseu devine unul obositor pentru persoanele care locuiesc aici, la ultimul nivel, mai ales dacă sunt nevoite să-l parcurgă de mai multe ori pe zi.

Locatar: Eu am 74 de ani, urc cu bagaje, urc , obosesc așa cu mâinile goale apoi... Cui să ne văităm?
Reporter: De cate ori coborâți pe zi?
Locatar: Și de 3 ori, da n-am probleme, sui, cobor, merg încet, mă mai opresc pe la etajul 4.

Coşmarul oamenilor a început în urmă cu mai bine de 20 de ani. Când, în lipsa unei asociaţii de proprietari, nu a mai avut cine să strângă banii pentru mentenanţa lifturilor.

Locatar: Ce să facem.. dacă din 44 plătesc 20... 300 și ceva de milioane sunt. Cine dă diferența?

Locatar: Majoritatea sunt în vârstă, da dacă nu vor sa plătească, degeaba. Cine îți dă curent? Noi nu suntem în stare să luăm o femeie de serviciu!

Pentru că acensoarele nu funcționează, iar ușile sunt blocate, oamenii au dat spațiului o altă întrebuințare. Într-un bloc, la etajul 10, în dreptul ușii a răsărit un cuier. Iar la nivelul 8 a apărut o cadă plină cu gunoi. În alte scări, uşile elevatoarelor au fost tencuite sau sigilate.

Reprezentanţii Primăriei ştiu foarte bine situaţia - ce se regăseşte în 12 din cele 13 blocuri cu 10 etaje din oraş! -, dar spun că nu au soluţii.

Elena Rogoz: purtător de cuvânt Primăria Călărași: Locatarii din acele blocuri ar trebui sa fie uniți, să se înființeze într-o asociație de locatari. Asociație care să plătească atât întreținerea scării, cât și mentenanța acestor lifturi.

Mulţi dintre locatari s-au dat, însă, bătuţi. Au plecat, pur şi simplu, iar apartamentele au rămas goale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri