Patronul ideal din România, care creşte salariile într-un ritm ameţitor

Data actualizării: Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411
Foto: Shutterstock

Salariile bugetarilor au crescut într-un ritm dublu faţă de cele din privat în ultimul an şi jumătate şi acest trend va continua şi în anii următori. Estimările Comisiei de Prognoză arată că se va face o diferenţiere şi mai mare, ceea ce, în esenţă, este extrem de păgubos. Discrepanţa nu va fi doar cea evidentă, dar va fi generată şi de efectele naturale din economie, cu cei din privat afectaţi şi de un ritm mai ridicat al inflaţiei care le erodează din câştigul şi mai mic. E nesănătos pentru economie pentru că jobul la stat va deveni atractiv nu doar ca program şi ca cerinţe, ci şi ca venit. Se poate produce o migraţie dăunătoare pentru că se pierd oameni din sectorul productiv. Guvernul pare însă să nu se gândească la astfel de efecte. A tot dat-o înainte cu majorările până a ajuns să aibă o problemă cu cheltuielile.

Fiscul a anunţat o creştere a încasărilor cu 13% în primul semestru, puţin peste program, însă cheltuielile cresc într-um ritm mult mai mare decât ar putea statul să colecteze din economie. Cel mai mult s-a pompat în salarii, care riscă să creeze nu doar un dezechilibru bugetar, ci lşi o falie faţă de sectorul privat.

Avem o diferenţă semnificativă între salariile bugetarilor şi cele ale angajaţilor din privat. Anul viitor, un angajat la stat va câştiga în medie 5.900 de lei pe lună, faţă de 4.360 de lei cât va încasa un salariat din mediul privat. Iar până în 2022 discutăm despre o diferenţă de 1.700 de lei.

Deja efectul în economie este unul de domino. Nu doar inflaţia creşte pe măsură ce în economie sunt pompaţi tot mai mulţi bani fără o creştere pe măsură a productivităţii, iar cererea este acoperită din import.

Nici firmele nu o duc mai bine, în ciuda datelor anunţate de Comisia de Prognoză: în următorii 4 ani vom avea 5,9 milioane de salariaţi, faţă de 5,1 milioane în prezent.

După toate schimbările din economie au fost refăcute şi calculele privind rata inflaţiei pentru acest an. Comisia Naţională de Prognoză spune că rata inflaţiei ar urma să ajungă, în decembrie, la 3,5%, faţă de 3,2% cât era în prognoza de primăvară. În schimb, economiştii ING văd o rată a inflaţiei şi mai mare, de 3,8%.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri