Pericol într-un bloc din București. Locuințele sunt racordate ilegal la curent electric de la o garsonieră din blocul vecin

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
bransare ilegala curent

Bombă cu contor într-un bloc din Sectorul 5 al Capitalei. Locuințele sunt alimentate cu curent electric furnizat printr-o instalație improvizată, racordată printr-un cablu suprateran la o garsonieră dintr-un bloc vecin. Din cauză că blocul figurează neracordat la niciun distribuitor de energie, locatarii plătesc facturile lunare de consum direct administratorului delegat de dezvoltator. Fără nicio chitanță, fără nicio factură.

Bomba artizanală care-i sperie, de câțiva ani, pe toți locatarii blocului e la parter și-a montat-o chiar omul care le-a vândut locuințele.

-Doi ani am avut contract de șantier, cu lumina, iar după ce au trecut acești doi ani, dânsul a avut nu știu ce probleme și i s-a pus sechestru pe bunuri și nu a mai putut să plătească branșamentul. Branșament care costă 60.000 de euro.

-Tablourile astea electrice... e legate sârmele așa, dom-ne! Poate să ia foc oricând! Rezolvați-ne și pe noi, să le pună ca lumea

-Vă e frică, vă e frică!

-Păi e frică, dom-ne! Trec copii... Un scurt, ia foc.

-Când m-am mutat eu era așa pentru că încă era lucrare de șantier.

-Și v-ați mutat așa, în șantier?

-Vă dați seama că noi ne-am bucurat, pe o parte că n-am luat cu banii cash. Prin rate, la dezvoltator.

Cât ați plătit pe locuință?

-41.500.

Cristian Popescu Piedone, primarul ales al Sectorului 5: Sunt uimit că doamna deține, și nu numai doamna, toată lumea deține un contract de vânzare - cumpărare. Asta înseamnă că, la vremea respectivă, a fost făcută o recepție. Sau nu! Dar nu se poate face o recepție cu o organizare de șantier și în condițiile astea, având și-un cablu suprateran care duce în altă locație. Ei plătesc curentul, dar blocul figurează nebranșat!

Nebranșat, dar iluminat printr-un artificiu periculos. Dezvoltatorul imobiliar a conectat locuințele vândute printr-un cablu legat la o garsonieră pe care o deține în blocul vecin.

-Blocul acesta este racordat în partea cealaltă, la curentul electric! La o garsonieră!

-Și vi s-a spus problema asta? Vi s-a adus la conoștință ?

-Nu, nu, nu! Au spus, când se va termina cu șantierul vom avea contoare electrice, gaze.

-Contoarele sunt niște contoare cumpărate de la ***. Adică nu sunt autorizate.

-Și nu le citește nimeni?

-Le citește administratorul blocului. Câți kilowați ai consumat, atâția plătești, în funcție dee cât costă kilowattul.

-Și unde plătiți curentul?

-La administrație! La asociație.

Cablul care conectează contoarele neautorizate e întins în curtea blocului. Neprotejat.

Locatarii au reclamat cazul tuturor autorităților statului. Degeaba. Astăzi i s-au plâns și primarului ales. Piedone n-a fost investit oficial, n-are atribuții legale, așa că... a apelat la amici autorizați, acreditați să pună-n siguranță, provizorie, contoarele și încrengătura artizanală de cabluri.

-Ce se poate întâmpla?

-Păi începând de la electrocutare, până la pericol, că e și țeava de gaze în zonă, și atunci un scurt-circuit, sau o scânteie poate aprinde oricând, dacă sunt scurgeri de gaze.

-Câte norme sunt respectate aici?

-Niciuna. A făcut-o un cârpaci care a încercat să ia niște bani.

Nici administratorul și nici dezvoltatorul n-au putut fi găsiți astăzi nici de jurnaliști, nici de locatari, nici de primar. Problema poate dispărea doar dacă imobilul este racordat legal la rețeaua electrică. Oamenii nu dispun însă de cei 60.000 de euro solicitați de distribuitorul de curent electric. Primarul Piedone le-a promis că încearcă să convingă furnizorul de energie să accepte plata racordării în rate lunare. Ori merg cu toții pe calea instanței.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri