Premieră. Ministerul de Interne va angaja femei-pompier

Data actualizării: Data publicării:
femeie pompier

Femeile vor putea fi admise pentru prima dată în școlile militare care pregătesc pompieri! Ministerul de Interne a schimbat regulamentul astfel că dă şansa şi reprezentantelor sexului frumos să participe la misiuni, cot la cot cu colegii din echipaj. Mare atenţie, nu se va face nicio diferenţă la admitere.

Femeile nu doar că trebuie să dovedască că au forţă, dar trebuie să aibă cunoştinţe solide din matematică şi fizică. Se poate înscrie oricine are bacalaureatul şi nu a depăşit vârsta de 27 de ani. Înscrierile se fac până în 15 noiembrie la orice unitate de pompieri din ţară. Se anunţă mare concurenţă, având în vedere că la Şcoala de Subofiţeri din Prahova au fost scoase la concurs doar 300 de locuri.

Laura Iancu e una dintre puținele femei-pompier din România. A fost angajată însă din sursă externă, iar la 38 de ani, e plutonier major la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

Plutonier major Laura Iancu, ISU Brașov: Nu mă văd făcând altceva, nu m-aș mai întoarce niciodată la munca de birou. Și recompensele sunt alea sufletești.

Poate cea mai importantă satisfacție profesională vine din salvarea unei vieți. Laura era în timpul liber, când i-a sărit în ajutor unui bărbat care fusese înjunghiat și era căzut pe stradă. Acesta trăiește azi datorită intervenției rapide.

Zamfir Ene, fost pacient: A fost lac de sânge sub mine, acolo. Dacă nu venea ea, ca să mă ajute, vă daţi seama, încă câteva secunde sau minute, pierdeam sânge şi nu era în regulă cu mine.

Laura lucrează cot la cot cu ceilalți pompieri. Cară echipamente, taie caroserii, stinge incendii sau acordă asistenţă medicală. Are și un avantaj în misiuni - constituţia fizică îi permite să intre uşor în spaţii înguste.

Colegii sunt foarte mulțumiți chiar și în serviciul interior de pază, chiar și pe sectoare, tot ce trebuie, ne motivează!

Plutonier major Laura Iancu, ISU Brașov: Aici am învăţat că o ceartă nu durează mai mult de o jumătate de oră. În general, bărbaţii au discuţii în contradictoriu şi, într-o jumătate de oră, se rezolvă, pentru că, în general, bărbaţii au curaj să spună în faţă ce i-a deranjat.

În materialul video puteți vedea cum arată proba fizică pentru admiterea la Școala militară a Ministerului de Interne. Nu va exista vreo derogare pentru femei. Cel mai dificil va fi tragerea unui manechin care cântărește 65 de kilograme.

Maior Cătălin Chirca, purtător de cuvânt IGSU: După susţinerea acestor testări eliminatorii, vor ajunge şi la un test final care va fi susţinut în materiile matematică şi fizică.

În Italia, femeile au de 30 de ani posibilitatea să devină pompieri. Suficient timp pentru a se acomoda cu profesia. „Oferim ajutor cui are nevoie! O zi fără riscuri este una pe care nu o trăim! Pompierul frică nu are, pompierul frică nu are!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri